środa, 14 grudnia 2011

Kawa jak z kawiarni...

Składniki:

1,5 łyżeczki kawy mielonej,
1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki wrzątku,
przyprawa do kaw i deserów,
przyprawa karmel i wanilia.

Przygotowanie:

 Kawę bardzo łatwo się robi i nie potrzeba do niej jakiś specjalnych sprzętów. Kawę mieloną (najlepiej jak sami zmielimy ziarenka kawy, wtedy będzie bardziej aromatyczna) zalewamy wrzątkiem do połowy szklanki. Jak kawa się zaparzy to odcedzamy ją od fusów. Mleko gotujemy w małym rondelku. Musimy pilnować mleka, żeby podczas gotowania nam nie wykipiało. Gdy powstanie nam już sporo piany z mleka przelewamy do przezroczystej szklanki. Kawę przelewamy najlepiej do naczynia na śmietankę, czyli chodzi o małe naczynie z dziubkiem, by kawa leciała ciurkiem i tak wlewamy powoli do mleka. Powstaje nam pyszna trójkolorowa kawa. Jeśli słodzimy kawę, by nie zepsuć jej ułożenia to radze posłodzić mleko przed dolaniem kawy. Można jeszcze na wierzch łyżką nałożyć trochę piany z gotowanego mleka. Oczywiście jak ktoś ma można użyć spieniacza do mleka. Na koniec posypujemy trochę przyprawą do kaw i karmelem z wanilią.Polecam.

2 komentarze:

  1. na taka kawkę to ja się wpraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem zakochany, ta kawa wygląda rewelacyjnie! 3 piękne warstwy, idealne Latte!

    OdpowiedzUsuń