środa, 6 czerwca 2012

Konkurs z Dilmah

No i nadszedł czas na konkurs...

Temat konkursu jest : "Przepis z herbatą w roli głównej"

Mogą to być: napoje, desery, dania główne, zupy, pasty, dodatki do dań i deserów np. może to być przepis na pyszną ice tea, a może to być przepis na marynatę z herbatą do mięs, herbaciane nasączenia ciasta albo lody herbaciane) - temat szeroki jak rzeka, ale herbata musi być :)

Zdjęcie nie jest konieczne do przepisu, ale miło jak będzie ;)

Przepisy bez zdjęć można dodawać pod tym postem, a ze zdjęciami na stronie Aga w kuchni.

Nowych fanów zapraszam także do polubienia mojej strony Aga w kuchni.

Wygrywają dwie osoby, które dostaną od firmy Dilmah filiżankę z podstawkiem oraz herbatę.

Czas nadsyłania przepisów do 20 czerwca, wyniki ogłoszę do 24 czerwca.



15 komentarzy:

  1. Ja serdecznie polecam muffinki herbaciane z owocami goji:

    Składniki:

    300g mąki
    150-200g cukru
    300ml mocnego naparu z herbaty
    100g masła
    3 żółtka
    garść owoców goji
    garść orzechów piniowych
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli


    W misce ucieramy masło z cukrem, po woli dodajemy pojedynczo żółtka. Następnie do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli i odrobinę herbaty. Zagniatamy. Po woli wlewając herbatę mieszamy ją dokładnie z ciastem rozrzedzając je do konsystencji ciasta muffinkowego. Na koniec dodajemy owoce goji i orzeszki piniowe (można zastąpić dowolnymi dodatkami), mieszamy i przekładamy ciasto do foremek na muffinki. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy.

    Do zobaczenia także u mnie na blogu
    http://odkuchnii.blox.pl/2011/09/Muffinki-herbaciane.html

    Smacznego!
    B

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana istotko, to i ja wezmę udział w Twoim konkursie :)
    Bo jak wiesz, kocham herbaty i nie przepuszczę okazji by powalczyć o tą śliczną filiżankę! :)

    Składniki na 30 sztuk*:

    125g miękkiego masła
    4 łyżki cukru
    3 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)
    75g mąki pszennej
    50g mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki herbaty (zmielona drobniutko)
    barwnik spożywczy czerwony (np w proszku)



    Dodatkowo:

    200g polewy czekoladowej



    Galaretka:

    galaretka wiśniowa
    350ml wrzątku
    torebka herbaty np o smaku rosyjskiej konfitury


    Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko jej spód).

    Piekarnik nagrzewamy do 190st.

    1. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Gdy masa będzie gładka, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując.

    2. Mąki mieszamy ze sobą i dodajemy do masy.

    3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą.

    4. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy odrobinę czerwonego barwnika spożywczego i zmielona herbatę.

    5. Na dnie tortownicy rozsmarowujemy połowę ciasta czerwonego i wstawiamy do piekarnika na 4-5 minut. Wyjmujemy i nakładamy połowę ciasta jasnego, wyrównujemy powierzchnię i ponownie wkładamy do piekarnika na 4-5 minut. Postępujemy tak jeszcze dwa razy, aż skończą nam się oba ciasta. Odstawiamy do wystudzenia. Ostrożnie usuwamy papier.

    6. Przygotowujemy galaretkę: Torebkę herbaty zalewamy wrzątkiem (350ml), odstawiamy na 10 minut. Ponownie zagotowujemy herbatę, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w niej galaretkę. Studzimy. Gdy zacznie tężec, wtedy ostrożnie rozprowadzamy ją na cieście, wstawiamy do lodówki na około godzinę, aż całkowicie stwardnieje.

    7. Małym kieliszkiem wycinamy z ciasta kółeczka.

    8. Polewę wykonujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pokrywamy nią delicje. Ozdabiamy wedle uznania ;)


    * Nie trzeba robić delicji w kształcie kółeczek. Mogą to być i trójkąty, wtedy otrzymacie ich około 60 sztuk. Wystarczy pokroić ciasto z galaretką na paski a następnie każdy paseczek na małe trójkąty. Obtoczyć w polewie i gotowe!

    http://i1170.photobucket.com/albums/r525/russkayaprobuje/IMG_1007_Custom_Large.jpg

    OdpowiedzUsuń
  3. KOKTAJL Z ZIELONEJ HERBATY

    1 łyżeczka zielonej herbaty
    300ml kostek lodu
    100ml zimnego mleka

    1.Włóż do dużego kubka kostki lodu-do pełna.
    2.Dodaj zimne mleko tak aby wypełniło cały kubek.
    3.Przelej zawartość kubka do blendera.
    4.Dodaj 1 łzeczkę zielonej herbaty.
    5.Zblenduj wszystko 20 sekund, aż koktajl będzie gładki.
    6.Przelej koktajl ponownie do kubka i gotowe.
    SMACZNEGO:)

    aga.artur@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  4. na ciasto potrzeba:
    1 torebkę herbaty Earl Grey Dilmah
    30 ml wrzątku
    40 ml mleka
    100 g masła
    80 g cukru
    1 jajko
    100 g mąki
    1 łyżeczkę sody oczyszczonej

    a na polewę:
    100 g rabarbaru
    1 łyżkę cukru
    1 łyżkę wody
    100 g kremowego serka
    1 czubatą łyżkę cukru pudru

    Z torebki herbaty wysypać zawartość do miseczki i zalać wrzątkiem, a po 3 minutach dodać mleko. Masło utrzeć z cukrem na lekką, puszystą masę. Stale miksując dodać jajko, a następnie kolejno połowę mąki, sodę, herbaciany roztwór i drugą połowę mąki. Całość wymieszać na gładką masę i przełożyć do niewielkiej foremki. Piec około 25 minut w 180 stopniach. Pozostawić do ostygnięcia. Rabarbar umyć i pokroić. Wrzucić do rondelka, dodać cukier i wodę i gotować około 10 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Wystudzoną masę zmiksować na puree. Serek zmiksować na gładką masę i dodać cukier puder i puree z rabarbaru. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskaną masą wyłożyć na ostudzone ciasto. Voila, ciacho gotowe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. PS. Powyższy przepis od Marty: emandems@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Alkoholowa herbata - rewelacja na przeziębienie!!!

    mocna herbata
    sok z jednej cytryny
    2 łyżki miodu
    50 ml czystej wódki

    Zaparzyć kubek mocnej herbaty. Dolać 50 ml czystej wódki, sok z jednej cytryny i dwie łyżki miodu. Wymieszać - pić gorące i pod kołdrę.

    To przepis dla przeziębionych!Stawia na nogi, szczególnie w fazie pierwszej.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mrożona herbata Dilmah na letnie upały
    2g herbaty Dilmah (jedna lub 2 torebki)
    200 ml wrzątku
    kilka kostek lodu
    syrop z trzciny cukrowej lub cukier
    Należy przygotować dwukrotnie mocniejszy napar niż zwykle – przez 5-6 minut w 200 ml wrzątku parzymy 1 lub 2 torebki herbaty. Następnie do szklanki wypełnionej kostkami lodu wlewamy najpierw odrobinę syropu z trzciny cukrowej, a później, bardzo powoli, świeżo zaparzoną esencję. Błyskawicznie schłodzona lodem, herbata mrożona pozostanie klarowna i będzie się pięknie prezentować w przezroczystej szklance. Zamiast syropu z trzciny cukrowej możemy użyć cukru – wówczas słodzimy esencję przed przelaniem jej do szklanki z lodem.
    ewelka1912@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam ten sernik z poziomkowo-waniliową herbatą, ale znając smak i aromat truskawkowej Dilmah, wiem, że połączenie z nią smakuje jeszcze lepiej, intesywniej.

    Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
    100 g zimnego masła
    2 szklanki mąki
    1/4 szklanki cukru
    1 duże jajko
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao

    0,5 kg sera na serniki - użyłam Presidenta z wiaderka
    1,5 szklanki mleka
    4 torebki herbaty Dilmah Strawberry
    1/2 szklanki cukru
    2 żółtka
    1 budyń waniliowy bez cukru

    1 szklanka jogurtu greckiego
    1 łyżka cukru pudru

    Przygotowanie:
    do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wymieszać
    wkroić zimne masło - ja poprostu kroję nożem na malutkie kawałeczki, dokładnie wymieszać w misce z suchymi produktami
    dodać jajko, szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę i włożyć na godzinę do lodówki
    przygotować formę, delikatnie wysmarować tłuszczem - ja smarowałam masłem
    mleko zagotować, wsypać do niego herbatę - rozerwać torebeczki i wysypać całą zawartość - gotować na małym ogniu 5-7 minut, zestawić z ognia do wstygnięcia
    przelać mleko przez sitko, takie bardzo drobne, żeby usunąć herbatę
    masło utrzeć z cukrem i żółtkami na gładką masę, zmniejszyć obroty na średnie
    na przemian dodawać ser i ostudzone herbaciane mleko
    na sam koniec dodać budyń, piekarnik nagrzać do 170 stopni
    przygotowaną formę wykleić ciastem razem z brzegami, posypać kakao, równo rozprowadzić - używam do tego typu zabiegów pędzelka, którym smaruję jajko na drożdżówce
    wylać do środka naszą serowo-mleczno-herbacianą masę - będzie płynna, taka ma być
    wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60-70 minut
    po minionym czasie zostawić sernik w piekarniku na 10 miut, wyjąć, zostawić do całkowitego wystygnięcia, następnie wstawić na całą noc do lodówki
    na drugi dzień przygotować polewę z 1 szklanki jogurtu greckiego i 1 łyżki cukru pudru, dokładnie to wymieszać, żeby było bez grudek, wylać na nasz sernik i wstawić na kolejne 2-3 godziny do lodówki
    tuż przed podaniem udekorować truskawkami

    mojetworyprzetwory@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja dodam przepis na pyszną babkę herbacianą.
    Składniki
    - 2 zółtka,
    - 10 dag cukru,
    - 10 dag margaryny,
    - 10 dag rodzynek,
    - 2 torebki herbaty,
    - szklanka wrzącej wody,
    - 25 dag mąki,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - pół łyżeczki sody oczyszczonej,
    - 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny,
    - cukier waniliowy,
    Lukier:
    - kilka łyżek cukru pudru,
    - sok z 0,5 cytryny

    Sposób przygotowania
    1. 2 torebki czarnej herbaty zaparzyć w jednej szklance wody i dodać rodzynki,jak napęcznieją to ostudzić
    2. Utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, margaryna na pulchną masę. Potem wystarczy tylko dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę,skórkę cytryny. Wlać ostudzoną herbate z rodzynkami.
    3. Wszystko dokładnie wymieszać. Wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy babkowej o wysokich brzegach. Piec w nagrzanym piekarniku 200°C ok 30-35 min.
    4. Po upieczeniu wyłożyć ciasto z formy na papier i polać cytrynowym lukrem. Cukier puder wymieszac z sokiem cytrynowym.

    SMACZNEGO! :)

    m_kowalewska_1a@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja z kolei polecam lody z zielonej herbaty. Podaję je zawsze w czasie wakacyjnych spotkań z przyjaciółmi i cieszą się dużym uznaniem wśród moich znajomych.

    Składniki:
    - 2 łyżki sproszkowanych liści zielonej herbaty lub 4 torebki dobrej zielonej herbaty,
    - 300 ml mleka,
    - laska wanilii,
    - 2 żółtka,
    - 100 g cukru pudru,
    - 250 ml śmietanki kremówki,
    - 1/4 łyżeczki soli.

    Mleko podgrzać, sproszkowaną herbatę wsypać do miski i zalać prawie już wrzącym mlekiem. Dokładnie wymieszać, by nie powstały grudki i przelać przez sito do rondla, odstawić na 15 minut, po czym dodać rozciętą laskę wanilii i lekko podgrzać (w przypadku herbaty ekspresowej, trzeba ją wcześniej zaparzyć w 4 łyżkach wrzątku przez około 15 minut. Potem zaparzony napar + torebki zalać wrzącym mlekiem z laską wanilii, po około 2 minutach torebki dokładnie odcisnąć i wyrzucić).
    Żółtka i cukier utrzeć w misce mikserem lub trzepaczką na gęsty, biało-żółty krem. Mleko zagotować i dodać małym strumieniem do masy, cały czas mieszając. Przelać do rondla, zostawić na małym ogniu i mieszać by masa zgęstniała (około 8-10 minut). Nie wolno doprowadzać masy do wrzenia! Zdjąć z ognia i zostawić do przestygnięcia. Śmietanę delikatnie ubić z solą (by nie była zbyt sztywna), połączyć z wystudzonym sosem. Przelać do pojemnika, wymieszać i zamrażać. Po około 3 godzinach wyjąć, przemieszać by rozbić kryształki i masa była gładka. Dalej mrozić do całkowitego stężenia. Wyjąć 5-7 minut przed podaniem. Formować gałki łyżką do lodów, ewentualnie polać cienkimi strużkami sosu czekoladowego.

    Ola
    aleksandrachorzow@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmm brzmią wspaniale ;) jakbyś miała zdjęcie tych lodów to zachęcam do dodania :)

      Usuń
  11. KURCZAK W MARYNACIE Z HERBATY

    Składniki:
    Herbata
    Kurczak ( dowolna część ja używam pałek i piersi)
    curry
    pieprz
    cebula
    czosnek


    Zapażamy mocną herbatę.
    Polewamy nią kurczaka tak zaby był cały zasłonięty płynem.
    zostawiamy tak na kilka godzin.
    Wyjmujemy kurczaka na naczynie żaroodporne wysmarowane oliwą.
    Zalewamy połową marynaty.
    Smarujemy curry, pieprzem i rozgniecionymi ząbkami czosnku.
    Całość posupujemy posiekaną cebulą :)
    Pieczemy około 40 minut w 200*C


    Kurczak jest poprostu cudowny !

    Ania:
    ania_1212@ymail.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Pate z wątróbek drobiowych z herbacianą galaretką.

    Skład: 400 g wątróbek drobiowych,1 cebula, 30 ml oliwy ( lub oleju ,wg uznania), 1 łyżeczka żelatyny, 60 ml wytrawnego wina czerwonego , 80 g masła, 3 saszetki herbaty truskawkowej lub poziomkowej, przyprawy do smaku: sól i pieprz.
    Przygotowywanie tej potrawy zacznijmy od zrobienia mocnego naparu z herbaty. Potrzebujemy około 200 ml tego płynu. W herbacie rozpuszczamy żelatynę.
    Gdy już to zrobimy na oliwie podsmażamy wątróbkę z cebulą. Gdy już lekko się zrumieni dolewamy na patelnię wino oraz doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 3, 4 minuty. Gdy już lekko przestygnie miksujemy razem z masłem. Uzyskaną masę (Pate) układamy w ceramicznych miseczkach i zalewamy herbatą. Wstawiamy do lodówki i czekajmy aż galaretka zastygnie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Na upalne dni polecam Koktajl herbaciany Ceylon.
    2 szklanki bardzo mocnej herbaty Dilmah Ceylon Gold, lekko schłodzonej
    4 kopiaste łyżeczki cukru pudru
    3/4 butelki białego wytrawnego wina
    sok z 2 dużych lub 3 mniejszych cytryn
    lód w kostkach
    Do dzbanka wlać sok wyciśnięty z cytryn, dodać cukier i herbatę. Dokładnie wymieszać. Dolać wino. Ponownie wymieszać. Odstawić na chwilę, aby się "przegryzło". Rozlać do wysokich szklanek napełnionych do 1/4 wysokości kostkami lodu.

    Justyna
    justyna-p-81@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Ilekroć jestem w kawiarni i piję herbatę z takiej filiżanki to mam ochotę zabrać "na wynos" - oczywiście tego nie robię, ale skoro można wygrać w takim smacznym konkursie to dlaczego nie spróbować.

    Deser cytrusowy z zieloną herbatą

    1 opakowanie cytrynowej albo pomarańczowej galaretki
    1 czubata łyżeczka żelatyny
    1 saszetka zielonej herbaty
    sok z połowy cytryny
    sok z 1 pomarańczy
    200 ml śmietany kremówki 30 -36 %
    2-3 łyżki cukru pudru
    pomarańcza i listki melisy do dekoracji

    Herbatę zaparzyć w 100 ml gorącej wody, zostawić na około 5 - 6 minut. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Zostawić do przestygnięcia.Do galaretki wlać zaparzoną herbatę, sok pomarańczowy i sok cytrynowy.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Do śmietany wlać powoli galaretę wymieszaną z herbatą i sokami. Miksować na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować kawałkami pomarańczy i listkami melisy.

    margarytka75@vp.pl

    OdpowiedzUsuń