piątek, 15 czerwca 2012

Konkurs z Kamisem

 Dzięki uprzejmości firmy KAMIS mogę zaprosić Was do konkursu, w którym do wygrania są aromatyczne przyprawy, idealne do przygotowania grillowanych dań.




Dla 3 zwycięzców mamy wspaniałe przyprawy KAMIS. W skład każdego zestawu wchodzi:
1.    Przyprawa grzanek złocistych Kamis
2.    Przyprawa do hamburgera z grilla Kamis
3.    Przyprawa do kurczaka z grilla Kamis
4.    Grill pikantny w tubie Kamis
5.    Grill klasyczny w tubie Kamis
6.    Przyprawa do karkówki z grilla Kamis
7.    Przyprawa do skrzydełek ognistych Kamis
8.    Nugetsy z parówek Kamis
9. Przekąska kibica Tosty z narożnika Kamis
10. Przekąska kibica Mięsne kuleczki Kamis


Co musisz zrobić, aby zdobyć jeden z 3 zestawów KAMIS?

1. Podaj przepis na swoje danie grillowe, przepisy można zamieszczać po tym komentarzem lub na stronie moje bloga na  facebooku, tutaj.
2. Będzie mi miło jak polubicie stronę mojego bloga Aga w kuchni oraz stronę Kamisa.

Konkurs trwa do 10 lipca 2012 r.


37 komentarzy:

  1. Łosoś grillowany z masełkiem ziołowym

    3 dzwonki łososia norweskiego
    25 g masła
    2- 3 ząbki czosnku
    ulubione zioła:tymianek, majeranek, rozmaryn

    Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mieszanką ziół. Posmarować rybę, zawinąć w folię aluminiową. Grillować bez pokrywy 25- 35 minut. Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinia z grilla
    • 1 średnia cukinia
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżeczki świeżo tartego imbiru
    • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek

    Sos z serem feta, miętą i czerwonym pieprzem:
    • 2 łyżeczki musztardy
    • 2 łyżki czerwonego pieprzu, rozdrobnionego w moździerzu
    • 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 szklanka listków świeżej mięty
    • 100 g sera feta
    Cukinię opłukać, przekroić wzdłuż na pół a następnie w poprzek na mniejsze kawałki. Posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Natrzeć czosnkiem i imbirem a następnie posmarować oliwą z oliwek. Odstawić na czas przygotowania sosu lub na około pół godziny.
    Sos z serem feta, miętą i czerwonym pieprzem: Do salaterki włożyć musztardę, dodać roztarty czerwony pieprz i wymieszać z oliwą z oliwek oraz z sokiem z cytryny. Na wierzch położyć liście mięty i pokruszony ser feta. Odstawić na czas przygotowania cukinii.
    Cukinię ułożyć na ruszcie średnio rozgrzanego grilla i grillować przez około 4 minuty, do czasu aż pokryje się ciemnymi paskami i będzie miękka od opiekanej strony. Następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 4 minuty. Cukinię przełożyć do salaterki z sosem i delikatnie wymieszać. Podawać z pieczywem na przystawkę lub jako dodatek do grillowanych mięs, drobiu.


    aga.artur@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  3. FASZEROWANA CUKINIA Z GRILLA

    składniki:
    3 średnie cukinie
    opakowanie sera feta270 g
    1 żółtko
    3 pomidory
    3-4 ząbki czosnku
    bazylia kilka gałązek

    Cukinie przekroić na pół,wydrążyć posolić i odłożyć na ściereczkę wydrążoną częścią aby puściły sok.Przygotować farsz.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić.Fetę też drobno pokroić albo rozkruszyć.Wymieszać dokładnie pokrojone pomidory i fetę,dodać żółtko i zmiażdżony czosnek.Farsz odstawić na pół godzinki aby się przegryzł.Nadziewamy połówki cukinii i na wierzchu posypujemy posiekaną bazylią.Ostatnie 15 minut grillować pod przykryciem wtedy cukinie szybciej się ugrillują,grillujemy aż cukinie będą miękkie.

    OdpowiedzUsuń
  4. SZASZŁYKI PO ORMIAŃSKU

    Składniki:

    1 kg mięsa - u mnie karkówka (jak ktoś woli można użyć chudszego jednak uważam, że karkówka jest na grilla najlepsza - chodź Ormianie zapewne woleli by jagnięcinę lub baraninę, jednak przerobiliśmy przepis na Polskie realia)
    kilka łyżek majonezu
    2 cebule
    1 średnie kiwi
    sol, pieprz
    Mięso kroimy w sporą kostkę, dokładnie mieszamy z majonezem i cebulą pokrojoną w piórka. Odstawiamy najlepiej na noc.
    Kiwi ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa dokładnie godzinę przed położeniem na grill. Mięso czyścimy z cebuli (można ją na folii aluminiowej również położyć na grillu) nabijamy na patyki do szaszłyków i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy na grillu aż mięso będzie miękkie.
    Wersja ta jest dopasowana do naszych możliwości jednak jeśli ktoś ma możliwość zorganizowania drewna i stojaka na szaszłyki to najlepiej jest rozpalić ognisko i gdy już pozostanie nam żar z delikatnym tylko ogniem nabić mięso (wtedy je grubiej kroimy) na szpady do szaszłyków i w ten sposób upiec. Powstaje nam wtedy pyszne mięso które oryginalnie powinno się jadać zawinięte w ormiańskie placki - lawasz.
    Bardzo ważne jest aby nie dodawać kiwi wcześniej do mięsa gdyż może nam je rozpuścić - lepiej dodać go za mało niż za dużo.

    OdpowiedzUsuń
  5. mój przepis na udanego grilla :
    1. szaszłyki z tofu marynowanym, brokułami, cebulą i czerwoną papryką
    2. grillowane zielone szparagi podawane z sosem czosnkowym (wegański majonez + przyprawy)
    3. grillowana kukurydza z masłem i solą
    4. wegeburgery -grillowana bułka podawana z grillowaną cukienią i innymi warzywami, sosem i grillowanymi wegeburgerami

    OdpowiedzUsuń
  6. Aromatyczne parówki z grilla

    Składniki:
    - opakowanie parówek (oczywiście dobrej jakości :) ),
    - przyprawy: bazylia, oregano, chili, curry,
    - odrobina oliwy,
    - dodatkowo: ketchup, musztarda, chlebek.

    Parówki nacinamy jak kiełbaski, posypujemy obficie przyprawami. Aby przyprawy łatwiej się "przykleiły", można skropić parówki odrobiną oliwy i dokładnie obtaczać w przyprawach. Układamy na kratce grilla, pieczemy do brązowej skórki. Podajemy z musztardą, ketchupem, chlebem. Smacznego!

    marikac1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. parówek z grilla to jeszcze nie jadłam...ale kto wie... może akurat są lepsze niż z wody :)

      Usuń
  7. Uczta grillowa

    2 bakłażany
    2 czerwone papryki
    1 opakowanie sera sałatkowo-kanapkowego
    pieprz
    sól
    podwójna pierś z kurczaka
    oregano
    bazylia
    czosnek (2 ząbki)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    + 5 ziemniaków oraz 5 plasterków boczku
    Przygotowanie:

    Czosnek obieramy, kroimy na drobne kawałki , dodajemy do niego przyprawy : pieprz,sól , oregano, bazylia, oraz oliwę i nacieramy mięso w tym czasie rozpalamy grilla (czas marynowania mięsa to czas rozpalania grilla) kładziemy na siateczkę grillową i grilujemy z oby dwóch stron na złoty kolor. Paprykę oraz bakłażana kroimy na pół i czyścimy, następnie kroimy ser i nakładamy do warzyw, warzywa kładziemy na grilla (najlepiej położyć na siateczkę folię aby się za bardzo nie spaliły). Ziemniaki myjemy, wydrążamy w nich dziurkę i nakładamy ser , zawijamy każdego ziemniaka jednym plasterkiem boczku a następnie wkładamy ziemniaczki w sreberko (każdy ziemniak osobno) i kładziemy na żar, aż ziemniaczki będą miękkie.

    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  8. Roladki z piersi z kurczaka ‘co komu się trafi’

    dwie podwójne piersi z kurczaka
    dwie nieduże papryki
    ogórek
    kilka plastrów świeżego ananasa
    sól
    pieprz
    przyprawa do grillowanych warzyw


    Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na pół (tak, by były cieńsze) a następnie w paski o grubości około 5-7 centymetrów. Mięso spryskujemy oliwą z oliwek i nacieramy solą i pieprzem. Paprykę i ogórka kroimy w cienkie paski nie dłuższe niż szerokość pasków mięsa, skrapiamy oliwą i dokładnie mieszamy z przyprawą do grillowanych warzyw. Ananasa kroimy na wąskie paseczki nie dłuższe niż szerokość pasków mięsa. Na niektóre paski mięsa układamy paprykę i ogórka razem (ile się zmieści) i zwijamy roladki a na resztę ananasa (także ile się zmieści) i zawijamy. Roladki spinamy wykałaczkami lub małymi szpikulcami a następnie owijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu około 20-30 minut co jakiś czas odwracając roladki. Nakładamy na talerze zawinięte roladki tzw. ‘co komu się trafi’.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja na każdym grill przygotowuję pstrągi w papilotach. Genialne, proste, szybkie w przygotowaniu i przepyszne!

    Składniki:

    pstrągi
    natka pietruszki
    koperek
    ząbki czosnku
    masło
    sól
    pieprz

    Przygotowanie:

    Umyte pstrągi osolić (uwaga, ryby łatwo przesolić!!!) i popieprzyć napakować natką pietruszki i koperkiem. Czosnek pokroić w płatki i przyłożyć "do mięsa" z obu stron. Między czosnkiem i ziołami włożyć kawałki masła (z góry i z dołu). Zawinąć ciasno w folię.
    Należy obracać, ale uważać, żeby z folii nie wylało się masło. Nie żałować ziół! Ryba piecze się krótko, zioła i tak nie oddadzą całego aromatu. Ja pakuję tak, że ledwo się zawija :) To samo z czosnkiem. Podawać z sałatką do ryb i świeżym pieczywkiem :)

    Po sezonie grillowym można takie pstrągi robić w piekarniku. Nie trzeba wówczas obracać, a piec w 180 stopniach ok. 20 minut

    OdpowiedzUsuń
  10. Grillowane truskawki z pieprzem :)
    0,5 kg truskawek
    gorzka czekolada
    bita śmietana
    lody waniliowe
    pieprz
    cukier waniliowy.

    Truskawki umyc i pokroic w plastry. Ułożyc na tacce do grilla, albo folii aluminiowej. Posypac pieprzem, a następnie ułożyc na górze kostki czekolady. Poczekac aż czekolada się roztopi. Zdjąc z grilla, włożyc do półmisków, i wymieszac razem z cukrem waniliowym. Ułożyc na talerzu - z gałką lodów i bitą śmietaną. Przepis bardzo prosty, ale jaki smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  11. 400 g karczku wieprzowego
    Szklanka coli
    3 łyżki ketchupu Pudliszki
    Łyżka oleju
    Pieprz, sól, kminek, kolendra, mielona papryka,gorczyca- wg uznania
    Główka czosnku

    Czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z solą. Natrzeć umyte plastry karkówki, posypać pieprzem i papryką. Zalać 3/4 coli wymieszej z keczupem, wsypać pieprz, kminek, kolendrę, gorczycę. Grillować, od czasu do czasu polewać pozostałą colą.

    iksrudass@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Ćevapčići - porcja ok 30 szt.
    Składniki:
    70 dkg mięsa mielonego (ja robiłem wołowo - wieprzowe) idealnie by było z domieszką baraniny, ale ciężko dostać
    2 duże cebule
    7 ząbków czosnku
    1,5 łyżki: pieprzu, papryki słodkiej, papryki ostrej, majeranku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka soli
    2 łyżki oleju
    1/4 szklanki wody

    Przygotowanie:
    1. Mięso mielimy.
    2. Cebulę obieramy i drobno kroimy.
    3. Dodajemy cebulę i wszystkie przyprawy i składniki do mięsa: czosnek, cebulę, pieprz, papryki, majeranek, sól, olej, wodę, proszek i sodę.
    4. Wszystko bardzo dokładnie i starannie mieszamy (naprawdę dokładnie trzeba wymieszać)
    5. Wymieszane mięso wkładamy na 1,5 h do lodówki.
    6. Po wyciągnięciu z lodówki mięso jest twarde i łatwiej je formować.
    7. Można sobie przygotować miskę z wodą do maczania rąk przed formowaniem.
    8. Z mięsa formujemy kiełbaski jak na zdjęciu. Warto delikatnie posmarować blat olejem, to wtedy nie będą kleić się do talerza.
    9. Tak przygotowane kiełbaski przykrywamy sreberkiem i wstawiamy na noc do lodówki, aby wszystko się dokładnie przegryzło.
    10. Rozpalamy grilla, wrzucamy Ćevapčići i grillujemy aż przyrumienią się dość często obracając.
    11. Kiedy będą już gotowe, na talerz nakładamy Ajvar i cebulę oraz Ćevapčići. I gotowe!
    S Z M A C Z N E G O !

    A tu link do przepisu http://gotujebochce.blogspot.com/2012/05/cevapcici-kuchnia-bakanska.html

    OdpowiedzUsuń
  13. GRILL BEZ CUKINII? Mowy nie ma!
    Oto mój tajny sposób na wszelkie imprezy przy ruszcie - sposób tani, efektowny i smaczny, bo stanowiący ciekawą odmianę dla tradycyjnych zwęglonych kiełbasek...

    www.facebook.com/photo.php?fbid=2214906179381&set=a.2214871418512.2129337.1449381022&type=3&theater

    A niżej - kilka rymowanych słów o moich grillowych tradycjach rodzinnych - bez nich nie zrozumiecie, jak bardzo kocham grillować. ;)


    Moja rodzinka grille wprost kocha,
    bo to jest wielka banda smakoszy!
    I kiedy tylko jest na to chwila,
    z chęcią oddaje się tej rozkoszy!

    Tata rozpala całą machinę,
    to nasz OGNIOMISTRZ, Władca z Widelcem!
    Nikt tak jak on nie umie władać
    tym sprzętem od Gdańska po Kielce!

    Mama szykuje pyszną kiełbasę,
    warzywa wszelkie, do tego sery,
    dba o efekty też wizualne,
    lubi w przepisach wszelkie bajery!

    Konrad - mój szwagier in spe - za piwo
    ma odpowiadać i wszelkie trunki,
    więc gdy zanosi się na grillowy
    wieczór, on zawsze robi sprawunki!

    Siostra talerze szybko rozkłada,
    sztućce dobiera, krzesła ustawia,
    zerkając ciągle w stronę kiełbaski,
    bo grill apetyt młodej poprawia!

    Babcia z kolei, choć dba o linię,
    kręci się wokół stołu, by chyłkiem
    świsnąć cukinię z serem, paprykę
    albo parówkę schować pod tyłkiem.

    A ja? Ja siedzę i fotki pstrykam,
    nucę pod nosem prastare hity,
    dbam o rozrywkę i anegdotki,
    i żeby humor był znakomity!

    A gdy zapachnie nam już zawartość
    rusztu, co skwierczy raźno, wesoło,
    milkniemy wszyscy i ustawiamy
    się wszyscy razem radośnie wkoło!

    Zachwyt nas chwyta wszystkich za serca,
    że znów nam wyszło, znów się udało
    nic nie przypalić, nic nie zmarnować,
    że się znów spotkać nam wszystkim chciało!

    Mówią, że z własną ponoć rodziną
    tylko na zdjęciach dobrze wyjść można,
    lecz ja bym mojej oddała wszystko,
    nawet ostatnią kiełbaskę z rożna!

    Bo my kochamy czas spędzać razem,
    śmiać się, wygłupiać i pałaszować,
    więc gdy się sezon tylko zaczyna,
    spotkasz nas tam, gdzie można GRILLOWAĆ!

    OdpowiedzUsuń
  14. Na grilla nie może zabraknąć ziemniaczków z warzywami i kiełbasą grillowanych w folii aluminiowej

    Składniki;
    mieszanka warzyw, może być mrożonka
    2-3 kiełbaski
    6 sporych ziemniaków
    ulubione przyprawy

    Ziemniaki obieramy, kroimy jak na frytki i wrzucamy do miski, dodajemy mieszankę warzywną i pokrojoną w kostkę kiełbaskę. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, papryką słodką, ostrą i czym tam jeszcze lubimy. Wszystko dokładnie mieszamy. Z foli aluminiowej odrywamy prostokątne kawałki, smarujemy masełkiem i wykładamy ok 3 łyżki przygotowanych warzyw z ziemniakami i kiełbaską. Zawijamy szczelnie. Grillujemy na dość wolnym ogniu ok 20 minut, aż wszystko będzie miękkie.
    Smacznego
    Pozdrawiam
    pprzyborowska@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Ziemniaki ze szpinakiem
    Składniki:

    -7 dużych ziemniaków

    -paczka/pęczek szpinaku

    -pół słoika suszonych pomidorów

    -3/4 opakowania fety

    -2 średnie cebule

    -kilka łyżeczek masła

    -przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, chili cayenne, bazylia, papryka słodka

    Ziemniaki dokładnie wyczyścić szczotką. Gotować tak długo, aż będą półtwarde. Ziemniaki ostudzić pod zimną wodą. Przygotować farsz: podsmażyć cebulkę, dodać szpinak, suszone pomidory. Poczekać aż szpinak się poddusi, następnie dodać fetę i rozgnieść ją. Na koniec mocno przyprawić, koniecznie czosnkiem. Z ziemniaków odciąć górę jak czapeczkę i zostawić, wyciąć wnętrze np. łyżeczką, zostawić ok. 1 cm na brzegach. Połowę wyciętych ziemniaków dodać do farszu. Do ziemniaków włożyć łyżeczkę masła, przyprawić solą, pieprzem, bazylią. Następnie należy wypełnić je farszem, dobrze uciskając, aby jak najwięcej się zmieściło. Przykryć czapeczką. Wziąć kawałki folii aluminiowej, lekko skropić olejem/oliwą, zawinąć w tę folię ziemniaki. Piec na grillu ok. 40 minut, ale czas zależy od temperatury i tego czy pieczemy niżej czy wyżej. Im niżej tym szybciej. Warto jednak poczekać, bo skórka z grilla jest pyszna!

    shrewa@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Pierwszym skojarzeniem które mi się nasunęło przy czytaniu tego posta był "Pstrąg w akompaniamencie nowalijek". Urzekła mnie jego nazwa, smak i... okoliczności, w których miałam przyjemność go jeść. Ale przecież nie o tym. :)
    Czym więc jest ta cudnie brzmiąca potrawa?
    To grillowany pstrąg w towarzystwie sałatki z nowalijek.
    Do przyrządzenia jednej sztuki rybki potrzebne będą:
    1 wypatroszony i oczyszczony pstrąg,
    połowa cytryny pokrojona w plastry,
    2 plastry pomarańczy,
    natka kopru włoskiego,
    2 łyżeczki masła,
    sól,
    pieprz,
    oliwa,
    1 sztuka melona (im mniejszy tym ładniej wygląda)
    ćwiartka pomarańczy,
    garść liści rukoli,
    2-3 szt rzodkiewki,
    1 łyżeczka żurawiny,
    1 szt pomidor,

    Zaczniemy od przygotowania ryby. Umytą i osuszoną rybę należy przyprawić solą i pieprzem (również w środku) po czym do środka włożyć masło, koper, kilka plasterków cytryny. Wierzch ryby posmarować oliwą i przykryć resztą cytryny. Zwinąć w folię aluminiową i grillować około 25 minut.
    W tym czasie spokojnie można przygotować sałatkę. Melona należy przeciąć na pół, wydrążyć miąższ, który następnie trzeba pokroić drobno. Pomarańczę również pokroić drobno, rzodkiew w plastry, pomidora w kostkę. W misce wymieszać melona, pomarańczę, rzodkiew, pomidora, rukolę. Przełożyć do wydrążonego melona, doprawić, posypać żurawiną i podawać do ryby.
    Aż mi zapachniało wiosną! A najlepiej smakuje pstrąg złowiony własnoręcznie, więc jeśli tylko macie okazję to polecam jak najbardziej!

    Pozdrawiam,
    senninha@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Grillowane bułeczki z serem

    - tyle pszennych bułeczek na ile mamy ochotę
    - ser zółty w plasterkach o grubości przez nas ulubionej
    - przyprawa do grzanek złocistych KAMIS

    Bułeczki na połówki, posypujemy obficie przyprawą do grzanek złocistych KAMIS i kładziemy na wierzch ser żółty. Grillujemy chwilę do momentu rozpuszczenia sra.
    Niech się schowają kiełbasy i karkówki z grilla - takie grzanki to niebo w gębie :)))


    annawojciak@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Żeberka wieprzowe w kardamonie z nutą gorzkiej czekolady
    Przepis na grilla: czas przygotowania: 50 min, ilość porcji: 4

    Składniki:

    800 g żeberek wieprzowych
    100 g miodu
    50 ml sosu sojowego
    100 g marchewki
    100 g selera
    100 g pietruszki
    cebula
    80 ml oleju
    100 g czekolady
    30 g Pieprzu młotkowanego z kolendrą Specialite - KAMIS
    12 ziarenek Kardamonu Owoce Specialite – KAMIS
    Sól morska w młynku – KAMIS
    1 łyżka Przyprawy do Żeberek – KAMIS
    1 łyżka Musztardy Grillowej – KAMIS
    80 g Czosnku granulowanego – KAMIS
    Sposób przyrządzenia:

    Żeberka pokrój na porcje natrzyj musztardą, przyprawą do żeberek i obsmaż. Zalej wodą, dodaj krojone warzywa, czosnek i duś pod przykryciem ok. 30 min. Miód lekko podgrzej, rozpuść w nim czekoladę, dodaj sos sojowy i rozgnieciony kardamon. Całość dokładnie wymieszaj. Odcedzone żeberka posmaruj miodem i grilluj na rumiany kolor. Resztę sosu użyj jako dip do żeberek. Podawaj z grubymi frytkami pieczonymi ziemniakami, chipsami.

    Kontakt do mnie: alineczka131@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Grillowane warzywa z ziemniaczkami


    GRILLOWANE WARZYWA
    1 mały bakłażan
    1 średni pomidor
    1 czerwona papryka
    1 mała cukinia
    4 łyżki oliwy z oliwek
    4 małe kuleczki mozzarelli
    kilka ciemnych oliwek
    1 ząbek czosnku posiekany
    1 łyżeczka kaparów
    2 łyżeczki octu balsamico

    Grillowane warzywa - sposób przygotowania: Bakłażan i pomidor przekroić wzdłuż na pół. Paprykę przekroić wzdłuż na pół, wyczyścić z pestek, następnie każdą połówkę przekroić. Cukinię pokroić w ukośne plastry. Rozgrzać patelnię grillową, dodać oliwę z oliwek i smażyć warzywa na złoty kolor przez 5 minut. Jeśli potrzeba, dodawać oliwy.
    Przełożyć do miski. Dodać mozzarellę, oliwki, czosnek, kapary, cukier, ocet i pozostałą oliwę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

    ZIEMNIACZKI
    ok 20 szt młodych, drobnych ziemniaków

    ząbek czosnku

    sól

    pieprz

    kminek cały lub mielony

    kolendra mielona

    6 łyżek masła



    Wykonanie:

    Przygotowujemy masła w 3 smakach.

    Każde 2 łyżki masła mieszamy z innym dodatkiem – przeciśniętym ząbkiem czosnku, kminkiem czy
    kolendrą.

    Ziemniaki myjemy porządnie najlepiej szczoteczką do warzyw, obgotowujemy w mundurkach ok 7-10 min.

    Układamy na kawałkach folii aluminiowej. Na każdym ziemniaku układamy spory wiórek masła smakowego, oprószamy sola i pieprzem, zawijamy szczelnie.

    Ziemniaki układamy na grillu lub wkładamy do grillowego żaru na ok 15-20min.

    Obserwuję jako angelisiaa018
    e mail angelisiaa018@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Masło czosnkowe to jest podstawa,
    Bez niego nie zacznie się żadna zabawa.

    Grzanki złociście się już rumienią,
    Szybko poddają się tym płomieniom.

    Karczek, żeberko jak dary z nieba,
    Już tylko przyprawić Kamisem trzeba.

    Panie zbierają warzywa z grządek,
    Zdrowo być musi - taki porządek.

    A sos czosnkowy w lodówce się chłodzi.
    Ach, czy ktoś lepiej mi dziś dogodzi!

    OdpowiedzUsuń
  21. Grillowane bakłażany nadziewane kaszą gryczaną i tofu

    - 2 bakłażany
    - 1 cebula
    - 20 dag pomidorów koktajlowych
    - 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej
    - 1 opakowanie tofu
    - 10 dag zielonych oliwek
    - 4 łyżki oliwy
    - zioła prowansalskie
    - kilka gałązek świeżego tymianku i bazyli

    - sól
    - pieprz kolorowy
    - 7 pieczarek
    - oliwa z oliwek

    Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż ze środka część miąższu, posyp solą. Odstaw na 20 minut, aż puszczą sok. Następnie opłucz i osusz.

    Cebulę obierz, pokrój w talarki. Umyte pomidorki pokrój na połówki. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę razem pokrojonymi pieczarkami, doprawić pieprzem, solą, bazylią suszoną.
    Tymianek i bazylie siekamy, dodajemy, sól, pieprz , oliwę z oliwek, bazylie Do tak sporządzonej marynaty wkładamy tofu i zostawiamy na 2 h. Później grillujemy około 10 minut, razem z pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na połowę
    Do farszu dodajemy pokrojone na plasterki oliwki i połówki pomidorków koktajlowych. Wszystko wymieszamy z tofu zgrillowanym i pokrojonym na kawałki

    Bakłażany napełniamy farszem, układamy na tackach do grillowania i pieczemy na ruszcie przez 25–30 minut. Na koniec dekorujemy gałązkami tymianku
    http://wesolakuchnia.blogspot.com/2012/06/normal-0-21-false-false-false-pl-x-none_5784.html

    mysza75@poczta.fm

    OdpowiedzUsuń
  22. Karkówka grillowana w coli

    400 g karczku wieprzowego
    Szklanka coli
    3 łyżki ketchupu
    Łyżka oleju
    Pieprz, sól, kminek, kolendra, mielona papryka,gorczyca- wg uznania, lecz koniecznie Kamis
    Główka czosnku

    Czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z solą. Natrzeć umyte plastry karkówki, posypać pieprzem i papryką. Zalać 3/4 coli wymieszej z keczupem, wsypać pieprz, kminek, kolendrę, gorczycę. Grillować, od czasu do czasu polewać pozostałą colą.

    iksrudass@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. Pstrąg z grilla

    Dwa pstrągi średniej wielkości

    Rybę oczyściłam z łusek tylko łusek głowę i ogon zawsze zostawiam ponieważ po odcięciu wylatuje sok i są trochę suche
    Przygotowałam marynatę:
    sok i skórka z połowy cytryny
    2 łyżki stołowe posiekanego koperku (świeży)
    łyżka stołowa wymieszanej natki pietruszki(świeża), tymianku z torebki KAMIS i łyżka stołowa bazylii z torebki (KAMIS)
    2 łyżki sklarowanego masła
    sól
    pieprz KAMIS

    Marynatą wysmarowałam ryby w środku, włożyłam do każdej po kilka plasterków cytryny i po kilka gałązek kopru. Spięłam ryby wykałaczkami i nasmarowałam je marynatą na zewnątrz. Odstawiłam je na 2 godziny do lodówki.
    Przed smażeniem delikatnie usunęłam zioła ze skórki - przypalone byłyby gorzkie. Na skórce z każdej strony zrobiłam nacięcia w formie kratki.Na grillu kładłam je na tacce, smażyłam je po 5-6 minut z każdej strony. Były delikatne i soczyste.Pstrągi godne polecenia:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam!

    Jestem smakoszką i grilla, i kurczaka czy polskich grzybków. Więc mam do zaproponowania pewne danie, które łączy te trzy elementy i dzięki temu miksowi, mamy wyborne jadło!
    Do kurczaczka nadziewanego grzybkami potrzebujemy:
    - 400 gram grzybów suszonych bądź świeżych np. pieczarki czy borowiki (szczerze powiedziawszy ilość nadzienia odmierzam na oko. Zjadacze moich potraw dzielą się na smakoszy grzybów i tych który nie przepadają za tokowym dodatkiem na stole)
    - 4 piersi z kurczaka
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 łyżki oleju rzepakowego bądź oliwy
    - sok z 1/4 cytryny
    - sól oraz czarny pieprz

    Suszone grzybki zalewam wrząca wodą i odstawiam na 30 minut, następnie wyjmuje z wody, wyciskam nadmiar płynu i grubo siekam. Świeże grzybki należy umyć i tylko posiekać.Kazdą pierś głęboko nacinam wzdłuż, kieszeń napełniam 1/4 grzybów i spinam wykałaczką. Nadziane piersi układam na płytkim szklanym naczyniu.Następnie czosnek, oliwę, sok z cytryny i przyprawy mieszam oraz polewam pierś. Przykrywam aby mięsko się wybornie zamarynowało. Po godzinie układam na ruszcie i piekę na bardzo gorącym żarze przez ok. 5 minut z każdej strony.

    Tak przepyszna pierś serwuje domownikom i gościom!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam :)
    Ja dla napiszę jak przygotować na grillu słodki deser :) Przepis banalny, choć podpatrzony aż w Szwajcarii :)

    Banany z czekoladą.
    Banany nadkroić wzdłuż (ale nie przekrawać na wylot), w rozcięcie na całej długości powkładać kawałki czekolady. Następnie banany złożyć i obwinąć folią aluminiową.
    Tak przygotowane banany piec najlepiej na niedużym ogniu do pół godziny :)
    Gotowe banany odwinąć z folii, rozchylić i wyjadać pyszny środek łyżeczką :)
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam dania z grilla :)) niestety obecna pogoda jest już wystarczającym żarem :))
    Jestem ichtiowegetarianką( nie jem mięska, oprócz ryb)
    I właśnie najczęściej u mnie na grillu pojawiają się rybki :))
    Uwielbiam szaszłyki z łososiem i ziemniakami:
    -40 dkg ziemniaków
    -50dkg filetów z łososia
    - skórka starta z cytryny
    - 2 łyżki oliwi z oliwy

    Przygotować łososia - opłukać filety, oczyścić z ości, pokroić w kostkę, łososia natrzeć skórką z cytryny, dodać pieprz, sól i inne przyprawy wg uznania:)
    Ziemniaki obrać, ugotować , pokroić w średnie kawałki.
    Przygotować szaszłyki - nadziewać je na przemian, łosoś - ziemniak,
    grilla posmarować oliwą, grillować wg uznania:)

    Bardzo lubię wyjątkową , grillowaną sałatkę , może być np z cukinii :)
    Potrrzebujemy:
    1 cukinię,
    czosnek - 2 ząbki
    sól, pieprz
    oliwa z oliwek

    Do sałatki można przygotować sos, ja najczęściej robię czosnkowy ( uwielbiam!)
    Używam jogurtu naturalnego, łyżkę majonezu, bazylię, oregano i czosnek - nawet 5,6 z ząbków:)Wszystko mieszam , ilości dowolne- wg uznania

    Cukinię należy umyć, pokroić na dowolne kawałki, posypać solą, pieprzem, natrzeć czosnkiem, pokropić oliwą z oliwek, grillować 7 minut:)
    Wymieszać cukinię z sosem
    Palce lizać:))
    magda16318@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  27. grillowana banany z grilla z gorzką czekoladą i wanilią. Banany w skórce rozcinamy wzdłuż i wkładamy do każdego banana 4 kostki czekolady, posypujemy ziarenkami wanilii. Każdego banana zawijamy w folię aluminiową i grillujemy.

    OdpowiedzUsuń
  28. Grillowane ślimaczki z polędwicy

    jedna polędwica wieprzowa

    sól i pieprz do mięsa

    masło

    łyżeczka słodkiej papryki

    8 kwadratowych plastrów żółtego sera

    8 kwadratowych plastrów gotowanej szynki

    przyprawa do szaszłyków/do mięs
    Polędwicę rozcinamy wzdłuż nożem,ale nie do końca. Przykrywamy folią i rozbijamy,aż utworzy się jeden płat mięsa. Posypujemy solą ,pierzem i słodką papryką z obu stron. Polędwicę z jednej strony smarujemy cienką warstwą masła. Na maśle układamy obok siebie plastry sera a na nich plastry szynki. Ścisło zwijamy i owijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Gdy polędwica się schłodzi, będzie nam łatwiej ją pokroić.

    Wyjmujemy mięso i odwijamy z folii. Kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Każdy kawałek nakłuwamy na długą wykałączkę i oprószamy przyprawą do grilla. Układamy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy z obu stron aż mięso straci surowy 'kolor'.

    OdpowiedzUsuń
  29. SZASZŁYKI
    Składniki na smakowite szaszłyki:
    - pierś z kurczaka
    - czerwona papryka
    - cebula
    - boczek
    - pomidor
    - kiszony ogórek
    - kolorowy pieprz
    - sól
    Przygotowanie jest łatwe niesłychanie:
    Wszystkie składniki pokroić w kawałki dość duże,
    by na patyczkach trzymały się jak najdłużej.
    Wtedy to nie będą z patyczków spadały
    i apetycznie się prezentowały.
    Składniki naprzemiennie na patyczki nakładamy,
    I na grillu układamy.
    Co jakiś czas obracamy,
    Zapachem się zachwycamy.
    Jeszcze ciepłe polecamy,
    Potem „niebo w gębie mamy”.

    OdpowiedzUsuń
  30. Składniki
    3-4 żeberka
    1 filiżanka śliwek bez pestek
    ½ filiżanki sosu barbecie
    ¼ filiżanki sosu sojowego
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżka świeżego imbiru (startego)
    1 plaster cebuli
    Sposób przygotowania

    Do garnka wkładamy żeberka, zalewamy je wodą i zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć skręcamy gaz i gotujemy przez godzinę aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie umieszczamy pozostałe składniki w osobnym rondelku, mieszamy i zagotowujemy. Gdy sos zacznie wrzeć, skręcamy gaz i gotujemy na małym ogniu przez 10 min. Na sam koniec wrzucamy żeberka na grill, smarujemy sosem i pieczemy ok. 10 min.

    graczx@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  31. Pieczarki z grilla:
    10 pieczarek
    5 ogórków kiszonych
    10 plastrów boczku
    15dag sera
    przyprawa Kamis
    Z pieczarek odciąć nóżki, pokroić w kostkę. Ogórki również pokroić w kostkę wymieszać z pokrojonymi nóżkami, doprawić. Farsz włożyć do kapeluszy. Każda pieczarkę zawijać w folię aluminiową w następujący sposób. Na środek folii ułożyć plaster boczku, na to nakładamy pieczarkę i posypujemy tartym serem. Zawijamy jak cukierek. Smacznego!
    precelia@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  32. oprócz standardowej kiełbaski, która na grila sprawdza się niezawodnie lubimy….

    skrzydełka w glazurze miodowo- orientalnej:
    przepis ten dostałam od pewnej pani, która w czasie ,,wspólnych” wakacji w gospodarstwie agroturystycznym napisała książkę o cudotwórczych właściwościach przypraw tj. kurkuma, imbir, curry na nasz układ trawienny.
    Pamiętam, jak wkładaliśmy nasze skrzydełka do specjalnie zrobionego ceglanego grila, pychotka, do dzisiaj je przyrządzam.

    lubimy także karkówkę z grila z marynatą z sosem barbecue + cebulka,
    oraz piersi kurczaka z marynatą musztardowo miodową + cebulka,

    ja osobiście bardzo lubię także szaszłyki z kotletami sojowymi z pieczarkami, papryką i cebulką, rybkę zawiniętą w folię z odrobiną masełka, gril nie obędzie się także bez podpieczonego chlepka, ale także bez ziemniaków które zakopujemy owinięte folią w popiole (na to czekają wszyscy).
    pyszna jest także kaszanka zawinięta w folię z cebulką.

    oczywiście nie obejdzie się bez deseru, w zależności od zapasów w
    spiżarni, serwujemy:
    banany z grila, którym rozcinamy skórkę i w owoc wtykamy kawałeczki czekoladki gorzkiej koniecznie, i układamy na grilu, coś pysznego gdy czsekoladka się rozpuszcza.
    ananas grilowany- polany ajerkoniakiem, obłędny, a w wersji dla dzieci z czekoladą, lub sosem malinowym.

    weronikakrzyw@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  33. “Ananas z lodami”

    Składniki:
    ananas pokrojony w plastry
    chili
    imbir
    cukier trzcinowy
    oliwa
    sok z limonki

    lody cytrynowe

    Wykonanie:
    Ananasa polać oliwą, dodać chili, imbir i cukier trzcinowy oraz sok z limonki. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Grillować z obu stron. Podawać z lodami.
    aniela12315@wp.pl

    OdpowiedzUsuń