czwartek, 21 czerwca 2012

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Szybka i smaczna przekąska? Takie coś tylko z ciastem francuskim ;)

SKŁADNIKI:

  • 1 ciasto francuskie,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • ok. 10 kosteczek sera solankowego lub fety,
  • 2 suszone pomidory w oleju,
  • ok. 10 oliwek zielonych,
  • ok. 7 oliwek czarnych,
  • 30 g żółtego sera,
  • do posypania: zioła prowansalskie.
 
Przygotowanie:
 
  Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem. Oliwki kroimy w plasterki, pomidory na mniejsze kawałki i układamy równomiernie na cieście. Dodajemy kosteczki sera. Całość posypujemy startym żółtym serem i przyprawiamy ziołami prowansalskimi. Ciasto zwijamy w roladę, kroimy ok. 2,5 cm paski. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w 200 stopniach. 

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ciasto francuskie, bo można na prawdę fajne rzeczy z niego wyczarować :-)Tak jak to widać u Ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach jak to musi pachnieć i smakować mmmmmm! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię inną wersję ślimaczków, ale Twoja wygląda bardzo interesująco i aromatycznie, chyba wypróbuję.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń