Składniki:
- 1 główka młodej białej kapusty,
- 2 marchewki,
- pół pęczka koperku,
- szczypta kwasku cytrynowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Młodą kapustę szatkujemy i solimy, odstawiamy na około 20 minut.
Następnie dodajmy startą na tarce marchewkę. Polewamy oliwą z oliwek,
przyprawiamy pieprzem, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym. Na samym końcu
siekamy drobno świeży koperek i dodajemy do surówki. Mieszamy dokładnie. Najlepsza jest przyrządzona 2 godziny przed podaniem.
dawno takiej nie jadłam
OdpowiedzUsuńPozostało mi trochę kapustki, którą kupiłam do zupki, także już wiem, jak ją wykorzystam :) Dziękuję za przypomnienie tej pysznej suróweczki!
OdpowiedzUsuńa proszę bardzo ;)
Usuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńoj, oj...bardzo lubię;)
OdpowiedzUsuńpo porostu bardzo proste i fajne:)
OdpowiedzUsuńNo proszę jaka surówka - prosta, dobra, ekstra - dostanę trochę do obiadu??
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką surówkę, wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuń