sobota, 2 czerwca 2012

Surówka z młodej białej kapusty

 Pyszna surówka z główki młodej kapusty... jest niezastąpiona przy wiosenno-letnim obiadku ;)

Składniki:

  • 1 główka młodej białej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • pół pęczka koperku,
  • szczypta kwasku cytrynowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz.
 
Przygotowanie:
 
  Młodą kapustę szatkujemy i solimy, odstawiamy na około 20 minut. Następnie dodajmy startą na tarce marchewkę. Polewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy pieprzem, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym. Na samym końcu siekamy drobno świeży koperek i dodajemy do surówki. Mieszamy dokładnie. Najlepsza jest przyrządzona 2 godziny przed podaniem.
  

8 komentarzy:

  1. Pozostało mi trochę kapustki, którą kupiłam do zupki, także już wiem, jak ją wykorzystam :) Dziękuję za przypomnienie tej pysznej suróweczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. po porostu bardzo proste i fajne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę jaka surówka - prosta, dobra, ekstra - dostanę trochę do obiadu??

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię taką surówkę, wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń