środa, 19 grudnia 2012

Sernik na święta

Składniki:

  • 1 kg zmielonego, tłustego twarogu,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 400 ml kremówki,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 9 jajek,
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów.

Przygotowanie:
 
   Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z 1/2 cukru. W osobnych miskach ubijamy białka i schłodzoną kremówkę na sztywną pianę. Do białek dodajemy resztę cukru. Do żółtek dodajemy ser, budynie i mąkę. Następnie dodajemy piany z białek i kremówki, delikatnie mieszamy łyżką. Blachę (u mnie kwadratowa tortownica) wykładamy biszkoptami i wylewamy masę serową. Pieczemy ok godziny w 180 stopniach. 



5 komentarzy: