wtorek, 11 grudnia 2012

Zimtsterne - cynamonowe ciasteczka

 Zimtsterne to najpopularniejsze niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe. Choć te prawdziwe ciasteczka składają się tylko ze zmielonych migdałów, to dla mnie lepsze są wymieszane z orzechami laskowymi :)Przypominam też Wam przepis na niemieckie ciasteczka Vanillekipferl

 

Składniki:

  • 150 g zmielonych migdałów,
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych,
  • 1 białko,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • dekoracja:
  • 1 białko,
  • 100 g cukru pudru.

Przygotowanie:
 
    Zmielone migdały i orzechy laskowe mieszamy z cynamonem. Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier puder. Do białka dodajemy orzechy i mieszamy. Ciasto układamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Foremką w kształcie gwiazdki wykrawamy ciasteczka. Ciasto jest bardzo lepkie, można podsypać je trochę cukrem pudrem. Ubijamy drugie białko z cukrem pudrem i pędzelkiem smarujemy ciasteczka, Pieczemy ok. 15 minut w 140 stopniach (termoobieg) na najniższym poziomie.

2 komentarze: