środa, 30 stycznia 2013

Chleb ze szpinakiem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 300 g liści szpinaku,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 opakowanie suchych drożdży Dr. Oetkera,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 żółtko.
Przygotowanie:
 
    Do miski wsypujemy przesianą mąkę z suchymi drożdżami, cukrem i solą. Wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto mikserem z końcówką haka. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie liście szpinaku drobno siekamy i podsmażamy na maśle, przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy szpinakiem. Następnie zwijamy jednocześnie z obu stron do środka. Wkładamy do keksówki, smarujemy żółtkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 45 minut w 180 stopniach.

8 komentarzy:

  1. Bardzo fajny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczny chlebuś, jak rolada:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł - zarówno dodanie szpinaku, jak i kształt:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aguś, ale śliczny uśmiechnięty chlebek Ci wyszedł :)) aż chce się jeść :))) a do tego ze szpinakiem, który uwielbiam :)

    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń