piątek, 8 lutego 2013

Szarlotka z cynamonem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 4 żółtka,
  • 150 g margaryny,
  • 4 jabłka,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:
  
    Z mąki, cukru, żółtek i miękkiej margaryny zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do zamrażarki. Pozostałym ciasto wykładamy na blachę i równo rozkładamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, mieszamy z cukrem waniliowym i cynamonem. Przekładamy jabłka na ciasto. Zamrożone ciasto wałkujemy i wycinamy serduszka, układamy je na jabłkach. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. 

Podane z herbatkę mint&honey Teekanne.

1 komentarz: