- 2 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 4 żółtka,
- 150 g margaryny,
- 4 jabłka,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie:
Z mąki, cukru, żółtek i miękkiej margaryny zagniatamy kruche ciasto. 1/3
ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do zamrażarki.
Pozostałym ciasto wykładamy na blachę i równo rozkładamy. Jabłka
obieramy i ścieramy na tarce, mieszamy z cukrem waniliowym i cynamonem.
Przekładamy jabłka na ciasto. Zamrożone ciasto wałkujemy i wycinamy
serduszka, układamy je na jabłkach. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180
stopniach.
Podane z herbatkę mint&honey Teekanne.
jak ja uwielbiam takie ciasta:) pycha!
OdpowiedzUsuń