niedziela, 24 marca 2013

Ciastka kawowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 30 ml naparu z herbaty irish cream,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 1 łyżeczka kawy sypanej,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z kardamonem,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki mleka,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli.
Przygotowanie:
 
   Do przesianej mąki dodajemy cukier waniliowy i biały, kawę sypaną, proszek do pieczenie i szczyptę soli. Następnie wlewamy napar z herbaty i rozpuszczoną kawę rozpuszczalną w 1 łyżce wrzątku, Dodajemy żółtko, masło i mleko. Ciasto mieszamy mikserem. Po wyrobieniu ciasta formujemy z niego cienkie wałki, podsypując mąką (ciasto jest dość lepkie). Wałki z ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wałki kroimy na 5 cm kawałki. Układamy je na blaszce i pieczemy ok. 15 minut w 160 stopniach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.




2 komentarze: