środa, 27 marca 2013

Roladki ze szpinakiem i jajkiem

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka,
  • 3 łyżeczki przyprawy do drobiu,
  • 250 g świeżego szpinaku,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:
 
   Każdą pierś kurczaka przecinamy w poprzek tak by powstały na 4 kawałki. Rozbijamy je na kotlety i przyprawiamy przyprawą do drobiu. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy szpinak, dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pokrojone w kostkę jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Taki farsz nakładamy na kotletach i zwijamy w roladki. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do gotującej się wody na 3-4 minutki. Wyciągamy z wody, zdejmujemy folię i podsmażamy jeszcze roladki ok. 4 minutek na rozgrzanym tłuszczu.

3 komentarze: