wtorek, 17 grudnia 2013

Pierniczki- czerwone serca


SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1/2 masła,
  • 15 łyżek cukru,
  • 3/4 szklanki miodu,
  • 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • lukier dekoracyjny,
  • czerwony barwnik spożywczy.

Przygotowanie:


      Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Wszystko podgrzewamy. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy w woreczek i na 30 minut umieszczamy w zamrażarce. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki w kształcie serc. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Biały lukier mieszamy z czerwonym barwnikiem. Malujemy pierniczki czerwonym lukrem i posypujemy jeszcze mokre cukrem perlistym, lekko dociskając ręką.






3 komentarze:

  1. śliczne serduszka:) porywam kilka do kawki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie powinnam wchodzić na Twojego bloga, bo od razu chce się gotować i jeść...
    Piękne zdjęcia potraw i super przepisy:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń