wtorek, 7 stycznia 2014

Migdałowe ciasteczka z żurawiną


Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 130 g masła,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • kilka kropelek aromatu migdałowego,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 2 garście suszonej żurawiny, 
  • 1 garść płatków migdałowych.

 Przygotowanie:



    Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy zimne masło i ucieramy, na konsystencję 'suchego piasku'. Następnie dodajemy jajko, żółtko, aromat migdałowy, żurawinę i płatki migdałowe- zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.

Po wyciągnięciu z zamrażarki, odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy na ok. 3 mm- tak do grubości żurawiny :) Ciasto ma dość kruchą konsystencję, ale dzięki temu ciasteczka będą kruche :) Wycinamy gwiazdeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 10 min w 175 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.






2 komentarze:

  1. mmmm pyszniutkie:) ja przed świętami piekłam z marcepanem, wyszły obłędne, więc i te pożeram wzrokiem:D

    OdpowiedzUsuń