sobota, 15 marca 2014

Muffinki jogurtowe z konfiturą malinową

Składniki:
  • 125 g naturalnego jogurtu,
  • 75 g masła,
  • 2 jajka,
  • 150 g mąki,
  • 120 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki sody.
  • szczypta soli,
  • konfitura malinowa.



Przygotowanie:

    W misce mieszamy jogurt naturalny z roztopionym i ostudzonym masłem. Dodajemy jajka i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i szczyptą soli. Dodajmy cukier i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy trochę ciasta do foremek, nakładamy po 2 łyżeczki konfitury i przykrywamy drugą warstwą ciasta. Muffinki pieczemy przez 25 minut w temp. 175 stopni. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

3 komentarze: