poniedziałek, 12 maja 2014

Penne w sosie szpinakowym

Miesiąc temu stałam się szczęśliwą mamą :) Każdy z nas wie, że najlepiej dla naszego maluszka jest, by karmić go piersią, bo mleko mamy jest najlepsze:)  A  co za tym idzie... oczywiście dieta mamy... wszędzie tylko słyszę, że powinnam jeść gotowanego kurczaka i marchewkę, ale ile można? Czemu nikt nie mówi o szpinaku? Postaram się każdej świeżo upieczonej mamie urozmaicić menu i zaproponuję Wam kilka przepisów, oczywiście z ograniczoną ilością przypraw :)

Składniki:


  • 400 g świeżego szpinaku,
  • 1 łyżka masła,
  • 200 g makaronu rurka ukośna pełny przemiał,
  • 200 ml kremówki,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

     Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na maśle podsmażamy liście świeżego szpinaku. Następnie szpinak przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem i zalewamy go kremówką. Podgrzewamy, aż śmietanka odpoaruje i zgęstnieje. Takim sosem szpinakowym polewamy makaron.

4 komentarze:

  1. Gratuluję maluszka! Niech się zdrowo chowa:) a makaron dobry na każdą okazję,czy karmisz czy nie, zawsze smakuje:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratulujemy maluszka i popieramy szpinak jest zdrowy i smaczny

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł i smaczny. Powiem Ci szczerze, że ja karmiąc piersią nie miałam diety. Jadłam wszystko i po troszku oczywiście dbałam o to by było w pełni wartościowe jedzenie. Dzięki temu maluchy nie miały nigdy kolki i spały całe noce. Cała moja trójka była karmiona cycuchem do 1,5 roku. Potem ten sam sposób poleciłam córce gdy zaczęła rolę mamy i też się sprawdziło. Ważne by w diecie było dużo błonnika i mikroelementów.
    Bardzo mi się podoba danie zaprezentowane przez Ciebie, bo od kluchów jestem uzależniona. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smacznie, muszę koniecznie spróbować tego przepisu. Jeśli szukacie wygodnego sposobu na zakupy spożywcze bez wychodzenia z domu to mogę śmiało polecić mamyito. Jest świetnym supermarketem online. Ceny co do jakości są bardzo adekwatne.

    OdpowiedzUsuń