środa, 24 września 2014

Zupa krem z brokułów

Składniki:


  • 1 brokuł,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pieprz,
  • sól,
  • płatki migdałowe Skworcu.

 

 

 


Polecam też zupy krem z cukinii, dyni, kurek i kalafiora.



 Przygotowanie:

    Do 1 litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy różyczki brokuła i gotujemy razem. Gdy warzywa są już miękkie wrzucamy ząbek czosnku i miksujemy zupkę. W razie potrzeby dosalamy jeszcze do smaku lub dodajemy pieprzu. Przelewamy zupkę do miseczki i posypujemy płatkami migdałowymi. Możemy wcześniej uprażyć płatki na suchej patelni.

3 komentarze: