środa, 28 stycznia 2015

Chleb z mąki krupczatki

Chrupiąca skórka,  wilgotny i mięciutki środek- tak można opisać ten chlebek :)

Składniki:

  • 1 kg mąki krupczatki,
  • 8 łyżek mąki razowej żytniej typ 2000,
  • 1 litr letniej wody,
  • 50 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek siemienia lnianego,
  • 6 łyżek słonecznika łuskanego,
  • 3 łyżki pestek dyni,
  • 3 łyżki sezamu,
  • 2 płaskie łyżki soli,
  • 2 płaskie łyżki cukru.
Przepis na 2 keksówki.

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy mąkę krupczatkę i żytnią. Dodajemy ziarna, sól, cukier,  pokruszone drożdże i zalewamy letnią wodą (nie gorącą!). Mieszamy wszystko łyżką lub ręką (dobrze jest założyć sobie rękawiczkę silikonowa, bo ciasto jest dosyć luźne). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Po tym czasie przelewamy ciasto do 2 keksówek (użyłam silikonowych, więc niczym ich nie smarowałam- silikonowe są dobre pod tym względem, że same się rozszerzają i chlebek sam z nich wyskakuje :)) Ponownie przykrywamy i odstawiamy na  30 minut. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 220 stopni i pieczemy tak 15 minut, następne 35 minut piekłam w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.


3 komentarze:

  1. Chleb własnego wypieku przypomina mi, że śniadanie dopiero przede mną, a w mojej głowie potęguję się chęć zjedzenia takiego chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny chlebek, z mąką krupczatką jeszcze nie piekłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam domowy chleb! Chętnie poczęstowałabym się! :)

    OdpowiedzUsuń