sobota, 3 stycznia 2015

Ciasto Pani Walewska. Ciasto Pychotka.

Składniki:



ciasto:
  • 3 szklanki mąki,
  • 6 żółtek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 200 g masła,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
beza:
  • 6 białek,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
krem:
  • 1,5 budyniu waniliowego bez cukru,
  • 1 łyżka amaretto,
  • 600 ml mleka,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki cukru.
ponadto:
  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki,
  • 100 g płatków migdałowych.

Przygotowanie:

  Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części. Dwie takie same blaszki (u mnie 25cm x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia.  Na papierze układamy rozwałkowane ciasto lub wyklejamy spód blaszki ciastem. Jeśli nie mamy takich samych blaszek to po upieczeniu pierwszej blaszki pieczemy drugą, tylko dobrze jak ciasto i bezę zrobimy bezpośrednio przed pieczeniem. Następnie na każde ciasto wykładamy po 200 g dżemu z czarnej porzeczki. Ubijamy pianę z białek na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukier i na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną.. Wykładamy połowę bezy na każdą blaszkę i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Podczas pieczenia robimy krem. Gotujemy budynie z cukrem na mleku. Ostudzone miksujemy z miękkim masłem i amaretto. Ostudzone ciasto przekładamy kremem i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. 

Inspirowałam się przepisem ze strony Moje wypieki.

11 komentarzy:

  1. Mega słodziutkie, piękne z wyglądające ciasto, poproszę kawałek !@ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wygląda idealnie! :)
    To ciasto musi być pyszne!
    Szczęśliwego 2015! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to ciasto, jest pyszne. Ślicznie Ci wyszło :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja ciocia zawsze robi z różnymi bakaliami na wierzchu i spodzie :) To najlepsze ciasto!

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie to ciasto nazywa się pysznotka, i rzeczywiście smakuje pysznie. Ale by zjadła..............
    Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń