sobota, 24 stycznia 2015

Faszerowane piersi z kurczaka rukolą, suszonymi pomidorami i serem


Składniki:


  • 1 podwójna pierś kurczaka,
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu,
  • 1 garść rukoli,
  • 1 łyżeczka kukurydzy,
  • 2 suszone pomidory,
  • 2 łyżeczki sera korycińskiego,
  • kasza gryczana nie palona Fresano.

Przygotowanie:

   Piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Każdą pierś nacinamy wzdłuż, tak by powstała kieszonka. Przyprawiamy z zewnątrz i w środku. Do każdej piersi wkładamy umytą rukolę, kukurydzę, posiekane pomidory suszone i pokrojony w kostkę ser. Spinamy wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju smażymy- do zarumienienia na dużym ogniu, a później pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas obracamy, tak by w środku nie były surowe. U mnie smażyły się ok. 15 minut na małym ogniu. Podajemy z kaszą gryczaną niepaloną i sałatką z rukoli polaną sosem winegret.

12 komentarzy: