wtorek, 13 stycznia 2015

Pieczony filet z indyka. Domowa wędlina.

Składniki:


  • 1,5 kg filetu z indyka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • kilka plasterków suszonego czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  Dokładnie myjemy filet z indyka pod zimną wodą, Osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy wszystkie błonki. Oprószamy solą i pieprzem. W miseczce przygotowujemy marynatę: płynny miód +ocet winny + sos sojowy + tymianek + słodka papryka. Zalewamy mięsko marynatą, dokładnie nacieramy. Dodajemy plasterki suszonego czosnku. Odstawiamy na noc do lodówki. Na następny dzień przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy ok. 80 minut. Przez pierwsze 15 minut w 200 stopniach, a następnie 65 minut w 165 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy by mięsko odpoczęło na ok. godzinę.

5 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie! uwielbiam domową wędlinę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda. Domowe wyroby są najpyszniejsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jest to tak czasochłonne, jakby mogło sie wydawac ;) pozdrawiam, zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taką wędlinkę, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! wygląda apetycznie!

    ps. chciałabym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie ;)

    OdpowiedzUsuń