czwartek, 15 stycznia 2015

Świeżonka z mięsa z szynki

Składniki:


  • 1 kg mięsa szynka wieprzowa,
  • 4 cebule,
  • kilka łyżek oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • do podlewania: woda lub bulion- ja podlewałam wodą.

Przygotowanie:

   Mięso z szynki myjemy i osuszmy ręcznikiem papierowym. Następnie usuwamy wszystkie błonki. Kroimy w paseczki o długości ok. 4 cm. Następnie oprószamy solą i pieprzem. Można takie mięso schłodzić w lodówce przez noc, żeby troszkę się przegryzło, ale nie trzeba (u mnie się chłodziło:)). Następnie rozgrzewamy olej i wrzucamy mięsko na patelnie. Podsmażamy i mieszamy. Po 15 minutach zmniejszamy ogień i przykrywamy. Co jakiś czas mieszamy i podlewamy wodą lub bulionem. Jak odparuje to znowu podlewamy, tak by mięsko się nie przypalało. Po godzinie dodajemy pokrojone w księżyce cebule. Jeszcze ok. 30 minut podsmażamy, co jakiś czas mieszamy.


5 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na mięsko. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie mięsko, a cebulkę z patelni zajadam z ziemniaczkami lub nakładam na kromkę chleba, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki gulasz to coś dla mnie, uwielbiam cebule, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bulion może dodać dodatkowy, dobry smak :)

    OdpowiedzUsuń