poniedziałek, 2 lutego 2015

Rodzynki w czekoladzie

Ostatnio były śliwki w czekoladzie, zachwyciły one moją mamę i poprosiła teraz o rodzynki w czekoladzie :)

Składniki:

  • 200 g rodzynek Jumbo Gold,
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 1/2 szklanki rumu,
  • 2 łyżki mleka lub kremówki.

Przygotowanie:

Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy do namoczenia się. Moczymy co najmniej 12 godzin. Następnie układamy je na ręczniku papierowym i odsączamy. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka postawionego na większym garnku z wodą. Możemy też użyć do tego garnuszka do gotowania mleka (ma on specjalny otwór gdzie wlewa się wodę). Dodajemy mleko lub śmietankę i mieszamy. Podgrzewamy na wolnym ogniu czekoladę i wrzucamy pojedynczo rodzynki, obtaczamy je w czekoladzie i wyciągamy łyżką. Układamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady- możemy schować je do lodówki lub w chłodniejsze miejsce, wtedy przyspieszy nam to ten proces. U mnie zastygały sobie całą noc na kuchennym blacie :)

Do rodzynek zaparzyłam sobie pyszną, aromatyczną kawę Magnifico ze sklepu  Przyjacielekawy.pl


6 komentarzy:

  1. Mam taki defekt, że jak jem rodzynki to... zaczyna mnie boleć głowa :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie przepadam za rodzynkami, ale mąż byłby zachwycony. Chyba mu zrobię niespodziankę. Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń
  3. a to dopiero urocze domowe słodkości! :)

    OdpowiedzUsuń