poniedziałek, 23 lutego 2015

Warstwowa sałatka z brokułem, łososiem, czerwoną fasolą i ryżem

Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 5 jajek,
  • 3/4 puszki kukurydzy,
  • 3/4 puszki czerwonej fasoli,
  • 100 g białego ryżu,
  • 1 puszka łososia w sosie własnym,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 4 łyżeczki musztardy.

Przygotowanie: 

    Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie ok. 10-15 minut.  W osobnym rondelku gotujemy ryż, a w trzecim garnuszku jajka gotujemy na twardo. Na spód dużej przezroczystej miski wsypujemy ostudzony ryż. Na niego układamy pokrojone w kostkę jajka. Polewamy je połową sosu (majonez+musztarda). Następnie układamy odcedzoną kukurydzę i fasolę (po 2 łyżki zostawiamy do dekoracji). Układamy kawałki łososia, polewamy pozostałym sosem. Na samej górze układamy różyczki brokuła i dekorujemy odłożoną wcześniej kukurydzą i fasolą.



11 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Idealna na lato!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatki zawierające czerwoną fasole są przepyszne.A tu dodatkowo kolory w postaci brokuł i kukurydzy -super .

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam sałatki :-) bardzo kolorowo dzisiaj u Ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poekna kolorowa. Ojnzjadlabym ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pięknie kolorowo:-) Zapraszam również do mnie: violetowekucharzenie.blogspot.com
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Patrzę na zdjęcia i jakby wiosna przyszła :) Bardzo pyszna i zdrowa (w wyobraźni majonez zastąpiłam jogurtem) kompozycja!

    OdpowiedzUsuń