poniedziałek, 18 maja 2015

Smażony antrykot well done z sałatką ze szpinaku

Stek z antrykotu... jaki lubicie stopień wysmażenie? Ja nie lubię krwistych, więc u mnie well done :)

Składniki:

  • 1 stek z antrykotu,
  • pieprz czarny w ziarenkach,
  • kolendra w ziarenkach,
  • kryształki soli.
  • sałatka:
  • 1 garść liści szpinaku,
  • 2 suszone pomidory w oliwie,
  • 1 plasterek żółtego sera,
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego Kłos Pol,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • trochę startego sera owczego.

Przygotowanie:

Stek rozbiłam trochę pięścią. W moździerzu roztarłam pieprz z kolendrą i przyprawiłam mięsko. Smażyłam na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony po 3 minutki. Przed podaniem posypałam kryształkami soli, lepiej sprawdziłyby się płatki soli, ale ich nie miałam w domu :)

Sałatka: umyłam i osuszyłam liście szpinaku. Poodrywałam łodygi i trochę je podarłam na mniejsze kawałki. Dodałam pokrojonego suszonego pomidora i kawałki sera. Polałam oliwą z oliwek, posypałam słonecznikiem i startym serem owczym.

Stek podałam na Porcelanie Bogucice

5 komentarzy: