piątek, 26 czerwca 2015

Ciasto- biszkopt, bita śmietana i truskawki

Jest to ciasto, które robię co roku obowiązkowo... przepis nie jest skomplikowany, wystarczy tylko upiec biszkopt, ubić kremówkę z mascarpone, położyć truskawki i zalać galaretką :)

Składniki:

  • biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 50 g mąki pszennej Kłos Pol,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • krem:
  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 120 g mascarpone,
  • galaretka:
  •  2 galaretki truskawkowe,
  • ok. 400 g truskawek.

Przygotowanie:

biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy do niej pod koniec ubijania serek mascarpone. Przekładamy krem na biszkopt i schładzamy w lodówce.

Na kremie układamy truskawki i wylewamy tężejącą galaretkę (2 galaretki rozpuściłam w 700 ml wody).

Ciasto chłodzimy w lodówce całą noc.

Ciasto podałam na Porcelana Bogucice 



7 komentarzy: