niedziela, 20 września 2015

Ciasto marchewkowe z orzechami

Ostatnio na dworze szaro, buro i ponuro... chyba idzie jesień ;) A wraz z nią naszła mnie ochota na ciasto marchewkowe, które kojarzy mi się z jesienią :) Lubię takie ciasta do kubka gorącej herbaty na rozgrzanie ;)

Składniki:

  • 2 szklanki startej marchewki,
  • 3 jajka,
  • 1 i 1/4 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki cukru brzozowego (ksylitol) Naturalnie Zdrowe,
  • 1/2 szklanki startych orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie: 

Jajka ucieramy z cukrem. Wlewamy wolnym strumieniem olej, cały czas ucierając. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy starte orzechy i marchewkę, mieszamy łyżka do połączenia się składników. Tortownice o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


6 komentarzy:

  1. nie ma to jak marchewkowe ciacho na deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aguś pysznie :-) bardzo lubię wypieki z marchewką :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam marchewkowe, moje ulubione jesienne ciasto :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dość, że marchewkowe, to jeszcze z orzechami. Rządzisz! ;) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak, jesień to idealny czas na marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Można dodać żytniej mąki ?

    OdpowiedzUsuń