poniedziałek, 28 września 2015

Eklerki

W sobotę miałam urodziny i tak się zastanawiałam jakie by tu ciacho przygotować dla najbliższych i wpadłam na eklerki :)  więc wzięłam się do roboty :) Miały być polane czekoladą, ale okazało się że nie mam czekolady, więc zostały obsypane cukrem pudrem :) ale wyszły przepyszne... niedługo będą ponownie  na moim stole :)



Składniki:

ciasto:
  • 4 jajka,
  • 125 g masła,
  • 250 ml zimnej wody,
  • 200 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
krem:
  •  2 budynie waniliowe Dr Oetker,
  • 500 ml mleka,
  • 200 g masła.

Przygotowanie:

ciasto: W garnku gotujemy wodę i dodajemy masło, żeby się w niej roztopiło. Dodajemy szczyptę soli i szybkim ruchem wsypujemy mąkę. Ciasto mieszamy energicznie łyżką na małym ogniu, aż powstanie kulka. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach (grzanie od dołu bez termoobiegu) i kolejne 15 minut w 160 stopniach. Po ostudzeniu przekrawamy na wzdłuż.




krem: Budynie gotujemy (tak jak na opakowaniu) na mleku. Zostawiamy gotowy budyń do ostudzenia i miksujemy go z miękkim masłem. Taki krem przekładamy do szprycy i schładzamy w lodówce przez 15-20 minut.

Krem wyciskamy na połówki ciastek i przykrywamy drugimi połówkami. Posypujemy cukrem pudrem.

krem:

14 komentarzy:

  1. wyglądają kusząco. Spóznione ale szczere życzenia z okazji urodzin.

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzą mi się, żeby je zrobić! Muszę w końcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Agnieszko wszystkiego najlepszego :-) a eklerki cudowne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obejrzałam dziś Masterchefa, w którym je robili i pomyślałam, że też muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne wyszły Ci te eklery, uwielbiam ;).

    OdpowiedzUsuń
  6. o kurde, ale mi smaka zrobiłaś! a ja w pracy buuuu

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak się zbieram na upieczenie eklerów ale jakoś czasu nie ma :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie. Uwielbiam od czasu do czasu zjesc cos takiego ;) mmm

    OdpowiedzUsuń
  9. Nominowałam Cię do Liebster Award, będzie mi bardzo miło jak odpowiesz na moje pytania http://do-it-with-ann.blogspot.com/2015/10/liebster-award.html

    Eklerki są tuczące a ja na diecie:(

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile eklerek wychodzi z takiej porcji składników jak w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok 10-12, w zależności od ich wielkości.

      Usuń
    2. Dziekuje, w takim razie chyba zrobię podwójna porcję ;)

      Usuń