wtorek, 22 września 2015

Pizza z kiełbaską i cebulką pieczona na kamieniu

Znacie pyszne wędliny, kiełbasy, pasztety Tradycyjne Jadło? Jak nie to żałujcie :) Produkty te to 100 % jakości, samo mięso + przyprawy. Ostatnio miałam okazje spróbować kilka wyrobów tej firmy i jestem nimi oczarowana. W smaku przypominają wyroby domowe, bez żadnych sztucznych dodatków. W weekend gościła u mnie pizza z kiełbaską wołową ze śliwką- mmmm pychota, szkoda, że miałam jej tak mało :)



Składniki:

ciasto:
  • ok. 2 szklanki mąki,
  • 10 g świeżych drożdży, 
  • 1 łyżka oleju,
  • 60 ml mleka,
  • 60 ml wody,
  • dwie szczypty cukru,
  • szczypta soli. 
  •  
    dodatki:
  • 1/2 puszki pomidorów z bazylią,
  • 50 g sera gouda,
  • 80 g kiełbasy wołowej ze śliwką Tradycyjne Jadło,
  • 1 cebula,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • suszone oregano.


  • Przygotowanie:

        Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Do miski wsypujemy najpierw 1,5 szklanki mąki, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce, dosypujemy mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto. Ciasto układamy na kamieniu podsypanym mąką.
     Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Układamy pokrojoną w piórka cebulkę, plasterki kiełbaski i kostkę czerwonej papryki. Przykrywamy startym serem i posypujemy oregano. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 190 stopniach. Po wyciągnięciu dekorujemy listkami świeżej bazylii.



5 komentarzy: