wtorek, 15 września 2015

Tarte ogórki do ogórkowej. Na zimę.

W tym roku postanowiłam sobie ułatwić zadanie i zamiast trzeć zimą kiszone ogórki do ogórkowej to postanowiłam zakisić starte ogórki i powiem Wam, że wyszły pyszne. Ogórki te zrobiłam jakieś 2 tygodnie temu, dzisiaj wstawiam przepis, bo musiałam spróbować zanim Wam podam przepis :) Dzisiaj zrobiłam z nich ogórkową i wyszła pyszna :) Z podanego przepisu wyszło mi 7 słoiczków po ok. 400 ml. Jutro biegnę na rynek po kolejną porcję ogórków i będę uzupełniać puste słoiczki startymi ogórkami :)

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków,
  • główka czosnku,
  • kawałek chrzanu,
  • koper,
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej.

 Przygotowanie: 

Ogórki umyłam i odkroiłam końcówki. Starłam je na tarce i wymieszałam z solą. Odstawiłam na godzinę. Po godzinie dodałam do nich obrane ząbki czosnku, kilka baldachimów kopru i kilka 2cm kawałków chrzanu. Ponownie odstawiłam na kilka godzin (ok. 8). Do wyparzonych słoiczków nakładałam ogórki wraz z solanką, która powstała- starałam się umieścić w każdym słoiczku ząbek czosnku, chrzanu i koper. Słoiczki napełniamy do 3/4 wysokości i zamykamy - pasteryzowanie nie jest konieczne, gdyż ogórki będą pracować i słoiczki "same" się zamkną :) Jednak nie wolno ich otwierać podczas kiszenia, gdyż mogą już się nie pozamykać. Z słoików przez pierwsze kilka dni może wyciekać solanka, dlatego warto je ustawić w takim miejscu by solanka mogła wyciekać. U mnie stały 4 dni na zlewie, a po 4 dniach schowałam je do ciemnej szafki.


3 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam takich ogórków, zapisuje sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupka ogorkowa jest jedna z najlepszych, a wiec dobrze zaopatrzyc sie w takie przetwory na zime ;) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń