wtorek, 27 października 2015

Domowa nutella

Domowa nutella? To nic trudnego. Przepis znalazłam tutaj i od razu postanowiłam spróbować ją zrobić :) Choć moja nutella nie jest taka gładka jak ta sklepowa, mój blender ostatnio troszkę szwankuje i nie chciał mi bardziej zmielić orzeszków, a w młynku do kawy mielę cukier i nie chciało mi się go myć :D to smak wyszedł bardzo dobry :)

Jednak to było moje drugie podejście do nutelli, za pierwszym razem spróbowałam ją zrobić z gotowych już tartych orzechów laskowych i poszła do kosza... w smaku wyczuwalna była goryczka ze skórek orzeszków... więc rada taka : nie upraszczajcie sobie :)


Składniki:

  • 100 g orzechów laskowych,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 25 ml oleju,
  • 2 łyżki płynnego miodu - Miód Wileńskich,
  • 2-3 łyżki kakao.

 Przygotowanie: 

Orzeszki prażymy na suchej patelni. Po czym gorące przekładamy na ściereczkę, pocierając je o siebie tak by pozbyć się skórki. Następnie zmielić orzechy jak najdrobniej. Dodać olej, kakao, miód i blendujemy. Na samym końcu dodajemy stopniowo mleko, tak by osiągnąć odpowiednią konsystencję.

Gdy wolicie bardziej słodką to możecie dodać więcej miodu, jeśli Wasz miód nie jest płynny to musicie wcześniej go rozpuścić.

Nutella najlepiej smakuje z ciasteczkami francuskimi Brześć


4 komentarze:

  1. taką domową nutellą to można się zajadać!

    OdpowiedzUsuń
  2. Duzo zdrowsza, niż ta sklepowa ;) mniam :) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje chłopaki uwielbiają takie smarowidło :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno jest zdrowsza i tak samo pyszna, jak nie bardziej :)

    OdpowiedzUsuń