wtorek, 24 listopada 2015

Gulasz z wołowiny podlewany winem

U nas ostatnio na obiad był gulasz wołowy podlewany czerwonym winem, a do tego bardzo zdrowa kasza jaglana. Bardzo lubię takie obiady, które praktycznie same się robią, od czasu do czasu trzeba tylko zamieszać. Jedynym minusem jest czas, takie mięsko musi ok. 2 godzin się dusić, żeby było mięciutkie.


Składniki:

  •  1 kg wołowiny,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 szklanki bulionu wołowego,
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • kilka łyżek oleju rzepakowego,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • pieprz, 
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej Naturalnie Zdrowe.

Przygotowanie: 

Wołowinę myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, ok. 1,5 cm. W garnku o grubym dnie lub wysokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki i cebulkę pokrojoną w piórka. Zdejmujemy warzywa i podsmażamy wołowinę- przyprawioną pieprzem. Gdy wołowina będzie zarumieniona dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Podlewamy winem. Gdy wino odparuje zalewamy gorącym bulionem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości, co najmniej 2 godziny. Na końcu dodajemy sos sojowy. Podajemy z kaszą jaglaną.




3 komentarze:

  1. Z pewnością wyszedł pyszny i aromatyczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda wspaniale i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wino i wołowina - to nie może się NIE UDAC! pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń