środa, 10 lutego 2016

Mus z białej czekolady

Pyszny, delikatny, kremowy i słodki mus z białej czekolady. Zakochałam się w jego smaku :) Przepis znalazłam na blogu Ali, choć pominęłam dodanie ubitych białek do musu.

Składniki:

Przygotowanie: 

Czekoladę połamałam w kostkę. Na małym ogniu rozpuściłam ją z masłem i mlekiem - cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu, odstawiłam do ostudzenia. Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywną pianę. Do czekolady dodałam żółtka i zmiksowałam. Następnie dodałam śmietankę ubitą (odłożyłam z 3-4 łyżki na dekorację). Mus przelałam do szklanek i wstawiłam do lodówki na 3 godziny. Udekorowałam pozostałą ubitą śmietanką i czekoladowymi ozdobami.

14 komentarzy:

  1. ile porcji wychodzi z podanego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie wyszły 2 takie pucharki jak na zdjęciu, ale można rozłożyć je na mniejsze pucharki/szklanki i wtedy wyjdą np. 4

      Usuń
    2. A masa jest sztywna?

      Usuń
    3. Tak- na pewno nie jest płynny ☺

      Usuń
  2. nie kus ! dzis sroda popielcowa ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny deser, białą czekoladę uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadłabym lecz nie podoba mi się dodanie surowych jajek. Czy są one konieczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zrobić bez jajek, tylko wtedy to będzie bardziej krem niż mus i będzie jeszcze bardziej słodkie. I proszę podpisz się następnym razem☺

      Usuń
  5. Nadaje sie na krem do tortu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jeśli jednak byłby za rzadki to można dodać troszkę żelatyny lub śmietan fix do śmietanki.

      Usuń