środa, 3 lutego 2016

Pączki (racuchy) z bananów

Martwicie się, że nie zdążycie usmażyć pączków na jutro? Mam dla Was alternatywną wersję- pączki z bananów. Wiadomo nie smakują tak jak prawdziwe pączki, ale robi je się bardzo błyskawicznie, bez wyrastania i są bardzo bananowe :)

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka cukru.
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie: 

Banany obieramy ze skórki i miksujemy blenderem. Dodajemy cukry, jajko i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy spirytus oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy do połączenia się składników. Olej rozgrzewamy w garnku lub wysokiej patelni na ok. 5 cm wysokości. Na rozgrzany olej wkładamy łyżką ciasto (łyżkę przed nałożeniem ciasta maczamy w rozgrzanym oleju, by ciasto łatwiej się odklejało- podczas smażenia 3 razy zmieniałam łyżki na czyste, by łatwiej ciasto się odklejało :)) Pączki powinny same się obracać. Po usmażeniu wyciągamy metalową łyżką cedzakową (nie plastikową!) na papier ręcznikowy. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

W celu sprawdzenia czy olej jest już wystarczająco rozgrzany należy wrzucić kawałek ciasta, który powinien odbić się od dna garnka i syczeć, tworząc wokół siebie bąbelki :)

4 komentarze: