Dzisiaj mam dla Was pyszne pulpety z sosem koperkowym. Mój przepis bierze udział w
akcji
"Sokołów - dla zdrowia seniora" Dania przygotowane dla osób starszych
powinny być proste w przygotowaniu, nie za drogie oraz nie smażone na oleju. Nie zastąpionym elementem takiego dania są warzywa- u mnie brokuł i koperek. Do pulpetów ugotowałam bardzo zdrową kaszę owsianą, w smaku przypominającą trochę pęczak. Koszt jednej porcji to ok. 8 zł.
Więcej przepisów możecie znaleźć na stronie
smakidobregożycia
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej Sokołów,
- 4 plasterki szyneczki drobiowej Sokołów,
- 1 jajko,
- 2 łyżki kaszy manny,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1 pęczek koperku,
- 400 ml śmietanki 30,
- 2 woreczki kaszy owsianej,
- brokuł,
- sól morska,
- biały pieprz.
Przygotowanie:
Łopatkę wieprzową mielimy. Dodajemy do niej jajko, kaszę mannę, drobno pokrojoną szyneczkę, sól i pieprz. Mieszamy mięso i formujemy kuleczki. Na gotujący się bulion wrzucamy kuleczki z mięsa i gotujemy ok. 15 minut. Na patelni podgrzewamy śmietankę, dodajemy do niej posiekany koperek oraz szczyptę soli i pieprzu. Podgrzewamy na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Pulpety wyciągamy łyżką cedzakową i polewamy sosem koperkowym. Podajemy z kaszą owsianą i ugotowanym brokułem na parze.
Fajna alternatywa dla typowych pulpecików ;) pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńIdealne danie :)
OdpowiedzUsuńProste smaczne danie i dobrze wytłumaczone dziękuje ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS:Obserwuję i liczę na rewanż