poniedziałek, 21 listopada 2016

Ciastka - kule śniegowe

Dzisiejszy przepis już w tematyce świątecznej- mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka z dodatkiem skórki pomarańczowej, cynamonu i orzechów włoskich.

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 3 herbatniki biszkoptowe Cukry Nyskie,
  • 2-3 kropelki aromatu rumowego Dr. Oetker,
  • szczypta soli,
  • do obtoczenia: cukier puder.

 Przygotowanie: 

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na białą masę. Dodajemy sól, mąkę i cynamon i ucieramy dalej. Na końcu dosypujemy posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, pokruszone herbatniki i aromat rumowy. Mieszamy szpatułką. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na talerzu i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Następnie ciastka przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu, gdy ciastka są jeszcze ciepłe, ale nie gorące obtaczamy w cukrze pudrze.

Inspirację na ten przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki








11 komentarzy: