czwartek, 22 grudnia 2016

Książki Siostry Marii część 2

Dzisiaj chcę Wam pokazać i krótko opisać kolejne książki z wspaniałymi przepisami Siostry Marii "Dania i potrawy z ryb", Mięsa" oraz "Przepisy" wydawnictwa Martel




1. "Dania i potrawy z ryb Siostry Marii"


Książka została podzielona na trzy kategorie: zupy- tutaj znajdziemy przede wszystkim przepisy na zupy rybne, z owocami morza czy krewetkami. Druga kategoria to: przystawki, sałatki, kanapki- tutaj możemy poszukać inspiracji na faszerowane jajka, rolady, przeróżne sałatki z dodatkiem ryb czy marynowane śledziki. Ostatnia kategoria to dania z ryb i owoców morza, a w szczególności kotleciki rybne, smażone ryby z patelni, a nawet pizze i paella.






2. "Mięsa Siostry Marii"





To książkę powinien mieć każdy, kto często staje z dylematem: Co dzisiaj zrobić na obiad? W tej książce znajdziemy wiele pomysłów na dania z drobiu, wieprzowiny, wołowiny, mięsa mielonego, a także na pasztety i podroby oraz typowe proste sosy do wykonania.






3. "Przepisy Siostry Marii"





Jest to zbiór potraw świąteczny, ale nie tylko- pierwsza część przepisy podstawowe- na zacierki, groszek ptysiowy, risotto, naleśniki, pasty, frytki itp...Kolejne kategorie z przepisami to: Adwent-a w nim m.im. popularne ciasto św. Jakuba, Wigilia i Boże Narodzenie- tutaj nie brakuje dań z karpiem i makiem w roli głównej, Karnawał- tu same pyszności: chrusty, pączki, Wielki Post- dania postne, Wielkanoc- wiele pomysłów na faszerowane jajka, sałatki, żurki, babki oraz Uroczystości rodzinne- a w nich przepis na moją ulubioną zupę cebulową, serową, gulasz oraz ziemniaki w różnych odsłonach.

3 komentarze:

  1. No i kolejne nowe pomysly! :) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, mam nadzieję, że kiedyś ukażesz jakiś przepis z jednej z tych książek :D

    OdpowiedzUsuń