niedziela, 4 grudnia 2016

Makowa panienka

Gdy zobaczyłam w internecie zdjęcia tego ciasta to się postanowiłam, że muszę je zrobić :) Przepis znalazłam tutaj  W domu nie miałam zmielonych migdałów, więc zamiast nich dodałam do biszkoptu mąkę pszenną oraz dżem zmieniłam na porzeczkowy :)

Składniki:

biszkopt:
  • 8 białek,
  • 4 żółtka,
  • 150 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 150 g maku,
  • 100 g wiórek kokosowych,
  • 100 g mąki pszennej.
krem:
  • 500 ml mleka,
  • 4 żółtka,
  • 120 g cukru,
  • 16 g cukru wanilinowego Dr. Oetker,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 starte skórki z cytryny,
  • 200 g masła,
dodatkowo:
  • sok z 2 cytryn,
  • 80 ml wody,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki.

Przygotowanie: 

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z solą. Stopniowo podczas ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Na koniec wsypujemy wymieszany mak z wiórkami kokosowymi i mąką. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 33x25 cm i pieczemy 20 minut w 170 stopniach.

Krem: Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i połowę gorącego mleka- miksujemy. Taką pastę jajeczną wlewamy do reszty mleka i ponownie gotujemy, aż do zgęstnienia budyniu- cały czas mieszamy. Budyń przykrywamy folią, tak by dotykała budyniu i odstawiamy do ostudzenia (nie mieszamy). Następnie ucieramy miękkie masło i dodajemy partiami ostudzony budyń. Na koniec dodajemy starte skórki z cytryny.

Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. Sok z cytryny mieszamy z wodą i cukrem i takim ponczem nasączamy dwa biszkopty. Na pierwszy biszkopt nakładamy dżem porzeczkowy i 2/3 kremu i rozsmarowujemy. Układamy drugi nasączony biszkopt i pozostały krem. Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi i schładzamy w lodówce.



10 komentarzy:

  1. Musi smakować :) Już zapisałam przepis, na pewno będzie gościć na moim stole. Pozdrawiam http://kucharka-pieczarka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O Boże, i jak tu trzymać się postanowienia niejedzenia slodyczy do Świat :D?

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy można w tej masie zamiast masła użyć coś innego????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z żelatyną, tylko wtedy już to nie będzie to samo ☺

      Usuń
  5. ja również już upatrzyłam ten przepis w internecie.... fajne zmiany zastosowałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a proszek do pieczenia ? Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodajemy ☺ w oryginalnym przepisie zamiast mąki sa zmielone migdały i wtedy jest biszkopt bezglutenowy☺ jednak wydaje mi się, że wtedy tak nie wyrośnie.

      Usuń