czwartek, 1 grudnia 2016

"Polska kuchnia bezglutenowa" Agata Lewandowska

"Polska kuchnia bezglutenowa" wydawnictwa RM to zbiór prostych i łatwych w przygotowaniu potraw. Nie potrzebujemy do ich przygotowania jakiś wymyślonych składników, tylko takie które są w każdym domu.



Książka została podzielona na przepisy na:
- śniadanie i kolację,
- obiad,
- przekąski,
- sałatki na lekki lunch lub kolację,
- desery i wypieki.

Ponadto znajdziemy w książce podrozdziały, np dania obiadowe zostały podzielone na: zupy, dania z mięsem i rybami, dania bezmięsne  wegetariańskie oraz surówki. Śniadania natomiast na: dodatki do pieczywa, na ciepło i na słodko.

20 stron samego wstępu wprowadzi Nas w bezglutenowy świat, z którego dowiemy się o składnikach bezglutenowych jakich powinniśmy używać w swojej kuchni. Dowiemy się także kiedy powinniśmy przejść na dietę bezglutenową oraz jak sobie radzić z potrawami mącznymi czy wypiekami na słodko, by unikąć glutenu :)



Potrawy są łatwe i smaczne, a do tego dużo zdrowsze: proste chleby, zupy czy ciasta.

Jedyne do czego mogłabym się przyczepić to brak zdjęć w książce, trochę mi ich brakuje :) Lubię widzieć zdjęcie danej potrawy zanim ją sama przygotuję :)

1 komentarz:

  1. jeszcze nie miałam okazji ani obejrzeć tej książki ani zakupić. muszę nadrobić : )

    OdpowiedzUsuń