niedziela, 11 grudnia 2011

Pierniczki

Składniki:

3 szklanki mąki,
100 g masła,
15 łyżek cukru,
3/4 szklanki miodu,
1/2 opakowania przyprawy do pierniczków,
1 jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.









Przygotowanie: 



Masło rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Podgrzewamy na małym ogniu. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy ok. 30 minut. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Dekorujemy lukrem.









4 komentarze: