środa, 14 grudnia 2011

Świąteczny piernik

Składniki:

3 szklanki mąki,
3 łyżeczki przyprawy do piernika,
1 szklanka miodu,
1 słoik powideł śliwkowych, ok. 300 ml,
1 łyżeczka sody,
1 szklanka cukru,
5 jajek,
125 g margaryny,
2 garści orzechów włoskich.


Przygotowanie:

  Mieszamy w jednej misce mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Margarynę ucieramy w drugiej misce z żółtkami i cukrem. Miód podgrzewamy w rondelku i wlewamy do utarte margaryny. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i miksujemy. Ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do naszego ciasta. Dodajemy orzechy włoskie i mieszamy. Przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 80 minut w 175 stopniach. Jeszcze ciepły piernik przekrawamy w dwóch miejscach i smarujemy powidłami śliwkowymi. Cały piernik polewamy polewą zrobioną z gorzkiej czekolady i kremówki. Im dłużej stoi tym jest lepszy. Można także z ciastem wymieszać powidła i tak upiec, będzie bardziej wilgotny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz