penne, spaghetti 25 cm, tagliatelle, fettucine, sos Napoli, sos Arrabbiata, sos Bolognese
Zasady są bardzo proste, wystarczy:
1. Polubić stronę mojego bloga na facebooku Aga w kuchni
2. Dodać przepis z makaronem w stylu włoskim na stronie Aga w kuchni
(mile widziane zdjęcia, ale nie jest to warunek konieczny)
3. Udostępnić post o konkursie na swojej tablicy
Konkurs trwa od 8 maja do 20 maja 2012 roku.
W razie jakichkolwiek pytań proszę pisać :)
Proponuję coś niecodziennego. Penne z sosem o smaku pizzy.
OdpowiedzUsuńOto składniki:
500 g makaronu penne z pszenicy durum
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
14 dużych pieczarek
2 papryki czerwone
2 puszki pomidorów
4 garści czarnych oliwek
pół puszki kukurydzy
pęczek natki pietruszki
400 g sera żółtego
10 plastrów salami
kawałek kiełbasy
10 plastrów szynki gotowanej
sól, pieprz cayenne, bazylia, oregano
olej rzepakowy
I przepis:
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Cebulę pokrojoną w półplasterki wrzucamy na rozgrzany olej rzepakowy. Kiedy cebula już się zarumieni dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieczarki pokrojone w plasterki. Całość dusimy. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Ponownie wszystko razem dusimy. Kiedy papryka będzie al dene dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem (ja kupuję takie pokrojone). Następnie dodajemy oliwki pokrojone w plastry oraz wszystkie wędliny (plasterki pokrojone w większą kwadraty), a także kukurydzę. Po 5 minutach do sosu dodajemy makaron, połowę posiekanego pęczka natki pietruszki, starty ser żółty oraz sól, pieprz, bazylię i oregano do smaku.
Zdjęcie:
http://4.bp.blogspot.com/-u56clEwnEFQ/T3CVNBAyrDI/AAAAAAAAAqo/tnZn3c5DNJ4/s1600/penne+pizza4.jpg
przepis trzeba dodać na stronie mojego bloga na fb ;)
UsuńSmakowity konkurs :)
OdpowiedzUsuńMakaronowy misz masz
OdpowiedzUsuń1 opakowanie Makaronu genne
500g pieczarek
15 plasterków szynki
10 plasterków boczku
1 papryka
1 puszka fasolki czerwonej
1 brokuł
500g sera żółtego
1 słoik sosu arrabbiata
Makaron ugotować aldente, brokuł obgotować, szyneczkę z boczkiem pokroić w paseczki lekko podsmażyć, pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć, paprykę w kostkę pokroić, fasolkę odcedzić od wody. Wszystko wrzucamy do jednej miski mieszamy podgrzany sos dodajemy wszystko wymieszane przekładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy startym serem i zapiekamy około 20minut w tem. 180 stopni.
Karolina Wiśniewska