- 3 szklanki mąki,
- 300 g liści szpinaku,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 1 opakowanie suchych drożdży Dr. Oetkera,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 żółtko.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę z suchymi drożdżami, cukrem i solą.
Wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto mikserem z końcówką haka.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W
tym czasie liście szpinaku drobno siekamy i podsmażamy na maśle,
przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na
prostokąt i smarujemy szpinakiem. Następnie zwijamy jednocześnie z obu
stron do środka. Wkładamy do keksówki, smarujemy żółtkiem i wkładamy do
rozgrzanego piekarnika na 45 minut w 180 stopniach.
Bardzo fajny! :)
OdpowiedzUsuńwow - przepysznie wyglada:)))
OdpowiedzUsuńfantastyczny chlebuś, jak rolada:D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł - zarówno dodanie szpinaku, jak i kształt:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
świetny i zdrowy pomysł:)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAguś, ale śliczny uśmiechnięty chlebek Ci wyszedł :)) aż chce się jeść :))) a do tego ze szpinakiem, który uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj