piątek, 15 marca 2013

Gulasz

Składniki:

  • 500 g mięsa od szynki,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 1 kostka wołowa,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • szczypta chilli,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki.
Przygotowanie:
 
   Mięso od szynki kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem i solą. Cebulkę podsmażamy na patelni, dodajemy mięso i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zalewamy zimną wodą (ok. 3/4 szklanki) i dodajemy kostkę wołową. Sos zaciągamy mąką wymieszaną z zimną wodą. Dodajemy koncentrat i paprykę pokrojoną w kostkę. Całość dusimy, aż do zgęstnienia. Na koniec dodajemy chilli, słodką paprykę i zioła. 


5 komentarzy:

  1. Zachęcam do dodania przepisu do akcji finezyjny garnek na durszlaku.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Gulasz mega apetyczny, a naczynie kupiłam to samo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Porządny gulasz! Od dawna mam na taki ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam ochotę na mięso. Konkretny smak. Za oknem biało i zimno, rozgrzać się trzeba. Naczynie ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja bym tu jeszcze dala pieczarki:)super przepis

    OdpowiedzUsuń