- 500 g mięsa od szynki,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 papryka,
- 1 cebula,
- 1 kostka wołowa,
- 1 łyżka mąki,
- sól,
- pieprz,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- szczypta chilli,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki.
Mięso od szynki kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem i solą. Cebulkę
podsmażamy na patelni, dodajemy mięso i smażymy je na rozgrzanym
tłuszczu. Następnie zalewamy zimną wodą (ok. 3/4 szklanki) i dodajemy
kostkę wołową. Sos zaciągamy mąką wymieszaną z zimną wodą. Dodajemy
koncentrat i paprykę pokrojoną w kostkę. Całość dusimy, aż do
zgęstnienia. Na koniec dodajemy chilli, słodką paprykę i zioła.
Zachęcam do dodania przepisu do akcji finezyjny garnek na durszlaku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Gulasz mega apetyczny, a naczynie kupiłam to samo :D
OdpowiedzUsuńPorządny gulasz! Od dawna mam na taki ochotę ;)
OdpowiedzUsuńMam ochotę na mięso. Konkretny smak. Za oknem biało i zimno, rozgrzać się trzeba. Naczynie ekstra!
OdpowiedzUsuńja bym tu jeszcze dala pieczarki:)super przepis
OdpowiedzUsuń