Składniki:
- 100 g miękkiego masła,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 100 g herbatników,
- 2 łyżki kakao,
- 3 łyżki rumu,
- 2 łyżki posiekanych migdałów (u mnie słupki migdałów),
- do obtoczenia - kakao
Przygotowanie:
Do miski
wkładamy miękkie masło, cukier puder i kakao. Mikserem na wolnych
obrotach lub ręcznie zagniatamy masę. Herbatniki wkładamy do woreczka i
rozbijamy je tłuczkiem lub młotkiem. Pokruszone herbatniki dodajemy do
masy. Następnie dodajemy migdały oraz rum. Jeśli mieliśmy bardzo miękkie
masło, możemy masę troszkę schłodzić, ale nie za dużo, żeby masło nam
nie stwardniało. Z masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i
obtaczamy je w kakao. Takie kuleczki chłodzimy w lodówce, tak by masło
nam stwardniało :)
Muszą smakować bosko! :)
OdpowiedzUsuńMmm, takie trufelki to taka mała, słodka rozpusta. Pycha :)
OdpowiedzUsuńZnakomite trufelki! ; )
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! *.*