sobota, 20 lutego 2016

Deser czekoladowy. Budyń czekoladowy.

Ten deser smakiem przypomina budyń czekoladowy, choć jest sto razy lepszy ;) Po ugotowaniu posypałam desery startą gorzką czekoladą, która od razu się rozpuściła, posypałam posypką i podałam z pysznymi paluszkami z otrębami i miodem. Najlepiej smakuje na ciepło, od razu po przygotowaniu... choć również można zjeść na zimno :) Paluszki są produktem ekologiczny, posiadają certyfikat BIO z dodatkiem miodu i otrąb. Stanowią idealną przekąskę dla osób dbających o dietę i zdrowie. Osobiście jestem wielką fanką paluszków na słodko, ale jeśli preferujecie paluszki wytrawne to również znajdziecie duży ich wybór tutaj

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 70 g gorzkiej czekolady,
  • 1 jajko,
  • 25 g cukru,
  • 20 g mąki kukurydzianej,
  • do ozdoby :starta czekolada gorzka, białe serduszka, paluszki z otrębami i miodem

 Przygotowanie: 

Połowę mleka podgrzewamy z kawałkami gorzkiej czekolady, aż do jej rozpuszczenia. W misce mieszamy jajko, z cukrem, mąką kukurydzianą i pozostałym mlekiem. Gdy mleko z czekoladą będzie gorące dolewamy mleko z pozostałymi składnikami i gotujemy do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przelewamy do pucharków, posypujemy startą czekoladą, posypką i podajemy z paluszkami.




7 komentarzy:

  1. Wygląda na pyszne i pewnie pokuszę się o zrobienie, chcę się tylko upewnić co do mąki kukurydzianej, bo zawsze mam wątpliwości - chodzi o tę białą, którą można zastąpić mąkę ziemniaczaną? Czy też o tą żółtą, którą o ile pamiętam można dodać między innymi do ciasta na pizzę?...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe roboty budynie. Są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki domowy jest najlepszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń