wtorek, 8 marca 2016

Ciasto Princessa kokosowa

Dzisiaj jest Dzień Kobiet, więc z tej okazji mam dla Was przepis na pyszne ciasto- Princessa kokosowa. Ciasto z kokosowym biszkoptem i pysznym kokosowym kremem, a do tego w kremie znajdziecie kokosowe wafelki. Każdy fanatyk smaków kokosowych je pokocha :)

Składniki:

  • biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej (tak, tylko 3 łyżki ;)),
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • krem:
  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 100 g serka mascarpone,
  • 1 śmietan fix (lub żelatyna- ilość wg info na opakowaniu),
  • 2 wafelki princessa kokosowa,
  • 4 łyżki wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie: 

Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy pojedynczo żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Pieczemy do suchego patyczka w 180 stopniach przez ok. 20-25minut.

Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy cukrem na sztywną pianę. Serek mascarpone miksujemy i dodajemy go do śmietanki. Dodajemy śmietan fix lub rozpuszczoną żelatynę. Przy użyciu żelatyny polecam żelatynę typową do deserów lub w listkach. Następnie dodajemy posiekane wafelki i wiórki kokosowe. Mieszamy.

Biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy kremem. Ciasto udekorowałam chipsami kokosowymi i kawałki princessy kokosowej.




17 komentarzy:

  1. Piękny torcik, z Princessą jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uczcić taki dzień kokosowym tortem to marzenie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Torcik z moimi ulubionymi wafelkami i do tego mnóstwo kokosu, uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się pięknie :) na pewno pyszne i w sam raz na takie wyjątkowe okazje ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Porywam kawałek, wspaniałe ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej.. aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie wymiary blaszki na której piekł się biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okrągła tortownica o średnicy 18 cm

      Usuń
  8. serek wcześniej zmiksowac i dopiero dodać do śmietanki? czy dodać do śmietanki i zmiksowac wszystko razem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek mascarpone trochę przekierować, śmietankę ubić na sztywną pianę i dopiero wtedy połączyć te dwa składniki ☺ od podpisz się następnym razem ☺

      Usuń
  9. czy konieczne jest dodanie serka mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być sama ubita śmietanka ☺

      Usuń
  10. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń