piątek, 18 marca 2016

Drobiowa galaretka

Lubię takie galaretki, pełne mięsa (drobiowego) i warzyw. W czasie Świąt Wielkanocnych takie galaretki pięknie zdobią stół, a można do nich dodać ulubione dodatki. Ja osobiście najbardziej lubię z jajkiem, marchewką, groszkiem, kukurydzą i obowiązkowo natką pietruszki.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka,
  • 3 jajka,
  • 3/4 puszki kukurydzy,
  • 3/4 puszki groszku,
  • włoszczyzna,
  • 1 pęczek natki pietruszki, 
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziela angielskie,
  • 5-6 ziarenek pieprzu czarnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • żelatyna w listkach (6 listków- 10g) Dr.Oetker.

Przygotowanie:

 W garnku gotujemy pierś kurczaka. W momencie gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień na minimum. Ściągamy łyżką powstałe szumowiny i dodajemy pieprz, liście laurowe, ziele angielski oraz obraną włoszczyznę. Gotujemy ok. 1,5 godziny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wyciągamy z rosołu mięso i warzywa, a rosół odcedzamy przez gazę.

Jajka gotujemy na twardo i obieramy.

Żelatynę w listkach moczymy ok. 6 minut w zimnej wodzie. Wyciskamy i rozpuszczamy w 500 ml gorącego rosołu.. W miseczkach lub foremkach układamy ćwiartki jajek. Pokrojoną marchewkę (tą z rosołu), kukurydzę, pokrojoną pierś kurczaka, posiekaną natkę pietruszki i groszek. Zostawiamy ok. 2 cm od góry wolnego miejsca. Zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy do ostudzenia. Gdy ostygną wkładamy do lodówki- najlepiej na całą noc.

Przed podaniem polewamy octem lub skraplamy cytryną.


6 komentarzy:

  1. U mnie w do.mu robiono ale ja nie lubię

    OdpowiedzUsuń
  2. My też lubimy taką galaretę pod warunkiem, że nie jest za słona :) Tutaj jest mnóstwo warzyw więc byśmy były zadowolone :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo warzywna i kolorowa - super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ja akurat takie lubię ☺

      Usuń