piątek, 4 marca 2016

Kotlety z jajek

Robiliście kotlety jajeczne? Jak nie, to koniecznie musicie spróbować. Pokochają je dzieci, jak i dorośli. Robi je się podobnie jak kotlety mielone, tylko mięso zastępujemy ugotowanymi jajkami, a cebulkę- szczypiorkiem.

Składniki:

  • 8 ugotowanych jajek,
  • 1 jajko surowe,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 2-3 łyżki bułki tartej_ do obtoczenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • podałam z kaszą owsianą Cenos.

Przygotowanie:

 Ugotowane jajka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich posiekany szczypiorek, wbijamy surowe jajko, wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.


8 komentarzy:

  1. Bardzo je lubimy, robiłam całkiem niedawno. Cudne Ci wyszły :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaa! Mój ukochany przysmak z przedszkola!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie jadłam, u mnie w domu takich się nie robiło, ale pewnie kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takich nie jadłam, ale są przesmakowite ;) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubimy takie kotleciki jedzone wraz z dużą michą surówki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię podobne, tylko dodaję pieczarek, tak dla urozmaicenia smaku.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja dodaje smazonej cebulki i duzo koperku.

    OdpowiedzUsuń