wtorek, 15 marca 2016

Odrywana drożdżówka z konfiturą

Mięciutka, pachnąca drożdżówka wypełniona konfiturą z owoców leśnych, a do tego bardzo prosta w przygotowaniu. Najlepiej smakuje ze szklanką mleka lub kubkiem ciepłej herbaty.

Składniki:

  • 250 ml mleka,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g),
  • 80 g margaryny,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • do posmarowania: 1 jajko,
  • 1/2 słoiczka konfitury owoce leśne Nasze domowe,
  • do dekoracji: lukier i motylki cukrowe.


Przygotowanie:

W jednym rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. W drugim rondelku rozpuszczamy margarynę i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże suche (jeśli używacie drożdży świeżych to musicie 25 g drożdży rozpuścić w mleku, z łyżeczką cukru i mąki i poczekać, aż zaczyn wyrośnie), cukier, szczyptę soli, wlewamy mleko i margarynę oraz wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, tak długo aż zacznie odchodzić ładnie od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Tortownicę (o średnicy 25cm ) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną. Z ciasta odrywamy po kawałku, rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy łyżeczkę konfitury i formujemy w kulkę. Kulki powinny być wielkości śliwki lub małej brzoskwini. Układamy kulki w tortownicy (mi wyszło 12 kulek i ciasta trochę zostało). Z pozostałego ciasta można powycinać foremkami różne kształty i też upiec :) Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach.

Po ostudzeniu drożdżówkę polałam lukrem i posypałam cukrowymi motylkami.





5 komentarzy:

  1. Mmm, oderwałabym sobie kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, z konfiturą uwielbiam takie bułeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobra drożdżówka,pieklam juz kilka razy,za każdym razem smakuje wyśmienicie.Polecam przepis

    OdpowiedzUsuń