środa, 26 października 2016

Owsiane ciasteczka z miodem i orzechami

Pyszne, zdrowe, proste do zrobienia ciasteczka owsiane to idealny dodatek do południowej herbatki lub szklanki mleka. Można dodać swoje ulubione składniki, każdy może stworzyć swoją wersję dodając np. suszone figi, morele, jabłka, gruszki, rodzynki, żurawinę, migdały i inne bakalie.

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych (u mnie pełnoziarniste),
  • 5 łyżek miodu akacjowego Srebrna Pasieka Rodziny Sadowskich,
  • 3 łyżki słonecznika,
  • 3 łyżki sezamu,
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy,
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • 10 łyżek wody,
  • 1 duże jajko lub 2 małe.

Przygotowanie: 

W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy miód, jajko i wodę. Mieszamy składniki, aż do połączenia się. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko rozpłaszczamy. Pieczemy ok 20-25 minut bez termoobiegu w 180 stopniach.


2 komentarze:

  1. Mniam! Przesmacznie! :) na pewno bym zajadała ;) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń